joi, 1 noiembrie 2012

O frescă a existenței lui Mircea Eliade


În volumele sale memorialistice intitulate chiar așa, MEMORII“, Mircea Eliade ne expune ca pe o veritabilă frescă, propria sa existență, pornind de la anii copilăriei, până la maturitate. Aplecat în mod deosebit spre studiu, spre lectură, Mircea Eliade ne prezintă în primul rând evoluția sa, pe calea acumulărilor intelectuale. Autobiografia sa, chiar dacă a fost scrisă în ultimii 15-20 de ani ai vieții, începe cu anii copilăriei, copilărie pe care și-a petrecut-o în mansarda unei case. Din aceasta cauză, primul capitol al memoriilor se intitulează „Mansarda“. Însăși locația unde-și petrece copilăria, adică acea mansardă, ne evocă o izolare de lumea reală, cadru perfect pentru a se refugia în lumea ideilor. De la o vârstă fragedă, Mircea Eliade a dovedit o înclinație aproape obsedantă și obsedată, spre lumea cărților.
Citindu-i memoriile, facem cunoștință cu biografia sa, cât și cu personalitatea sa. În acest roman autobiografic, Mircea Eliade ne descrie modalitățile tehnice în care și-a elaborat opera, dar în același timp ne descrie și episoade din viața sa, pornind cu copilăria, adolescența, ajungând până la maturitate. Chiar dacă s-a izolat de lumea înconjurătoare, Mircea Eliade se consideră un exponent al generației sale, în opera sa, el ne descrie idealurile, aspirațiile și drumul parcurs în viață de către generația din care făcea și el parte. Din această cauză, autobiografia sa este o veritabilă reproducere din viața socială a epocii sale. Între Mircea Eliade și componenții generației sale, întâlnim deosebiri esențiale, autorul fiind  predispus spre studiu, un autodidact convins, care își petrecea cea mai mare parte a timpului, izolat în mansarda sa, unde devora una câte una cărțile. Mansarda era locul ideal pentru izolare și lectură. Eliade a trecut cu brio, peste o deficiență fizică, care i-ar fi putut împiedica lectura. El prezenta îngrijorătoare simptome ale unei posibile viitoare orbiri. Din aceasta cauză, părinții i-au interzis să citească  cărți, în afara manualelor școlare. Totuși, ascuns sub pătură, Mircea Eliade își oferea plăcerea lui cea mai mare, lectura, ori de câte ori reușea să se ascundă de ochii vigilenți ai tatălui. Un episod  negativ  în cadrul instruirii sale școlare, i-a fost, paradoxal, de folos în tentativele sale, de a citi cât mai mult. În mod inexplicabil, în ciuda inteligenței sale deosebite, Mircea Eliade rămâne corigent la limba română, la limbi străine și la matematică. Din această cauză, tatăl său îi permite în fiecare seară să citească până la lăsarea întunericului, ca să se pregatească pentru corigență. Astfel Eliade reușește să se ocupe de lectură, cu permisiunea părinților. Setea sa de cunoaștere în anii adolescenței, și pe urmă, a fost una incomensurabilă. Totuși, a existat în viața sa, în anii adolescenț, o perioadă când și-a neglijat studiul prefarând să hoinărească prin cartierele mărginașe, în compania altor copii, vagabonzi, de o condiție intelectuală, net inferioară lui.
Izolat în lumea sa interioară, tânărul Eliade își face integrarea în lumea reală cu mai mare greutate. El trăia într-o lume a ideilor, în lumea fantasticului, într-o lume pe care și-a modelat-o cu gust, creație a imaginatiei și a lecturilor sale. Furat de lumea sa imaginară, el avea imense lacune în procesul de socializare. Nebeneficiind de un fizic care să-l avantajeze, întâmpina piedici reale dar mai mult imaginare în relațiile cu fetele de vârsta sa, dar și cu tinerii din jurul său. De aceea refugiul în lumea literelor era pentru Mircea Eliade un adevărat balsam sufletesc și intelectual.
Anii adolescenței îl găsesc pe scriitor și filozof în India. Aici întâlnește o lume miraculoasă, cu o cultură mirifică, fabuloasă, inedită. Reîntors în țara, scrierile sale abundă in peisaje luxuriante, exotice, rupte parcă dintr-o altă lume.
Mircea Eliade și-a scris memoriile când mai lent, când mai rapid, cu lungi pauze și reveniri febrile. Cartea îl obseda, dorea neapărat s-o termine. La 5 aprilie 1963 notează: „Cred că autobiografia este astăzi singura care trebuie cu orice preț scrisă. Toate celelalte cărți mai pot aștepta.“
Adapându-și intelectul la izvorul nesecat al culturii universale, Mircea Eliade se dovedește a fi printre cei mai importanți scriitori și filozofi europeni ai secolului XX. Ajunge profesor de istoria religiilor la importante universități ale lumii, iar opera sa a fost tradusă în numeroase limbi de circulație internațională. Cu  toate acestea, Mircea Eliade a gândit și a scris întotdeauna în limba română. Nu și-a uitat limba maternă, nu a uitat că face parte din spațiul cultural românesc, și prin tot ceea ce a gandit și a scris, el a adus glorie culturii românești și României, în general.
Este una dintre autenticele valori ale culturii universale, dar în primul rând, ale culturii românești, cu numele său România mândrindu-se pe plan mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu