sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Act patriotic sau manifestare huliganică? De la sublim la ridicol, în trei pași



Ieri  11 februarie, în fața Primariei din Bălți a avut loc mitingul studențesc, în favoarea oficializării sintagmei de "limbă română, limba oficială a Republicii Moldova" . Iată cum a relatat presa locală, de diferite coloraturi, evenimentul. Eventualele nepotriviri dedate de la un text la altul, se datorează mistificării realității de către fiecare gazetă, după cum interesul politic dicta celor care patronau fiecare ziar în parte. 
     1)Sunt jurnalista Elena Cucoș și am fost ieri pe platoul din fața Primăriei Bălți, unde un grup de peste 600 de studenti și alte categorii de cetățeni inimoși, s-au adunat înfruntând gerul și viscolul, pentru a lua parte la mitingul organizat de către Asociația studenților din Bălți.
Gestul lor a fost unul de înalt spirit patriotic, izvorat din profunde sentimente românesti. Adunarea a fost autorizată de la orele 14. Încă dinaintea orei stabilite, tinerii studenți au inceput să se îndrepte către Primărie. Acolo s-au încolonat în mod civilizat. Studenților li s-au alăturat și alte categorii de cetățeni. Fix la orele 14, cel care a fost sufletul organizării acestei Adunări,  Liviu Țurcanu, președintele Asociației Studenților Români din Bălți, a luat cuvântul.
      În aplauzele întregii asistențe, formate din peste 600 de manifestanți, acesta s-a adresat auditoriului, vorbindu-le despre semnificația limbii române pentru poporul republicii noastre.
Liviu Turcanu, le-a vorbit despre importanța limbii române, leagăn al culturii și civilizației pe aceste meleaguri.
       Au mai luat cuvântul, vicepreședinții asociației studențești,  Bogdan Sorbala si Eugen Morari. Apoi participanții la manifestație, dupa ce au adus un omagiu statuii lui Ștefan cel Mare, s-au îndreptat, în marea lor majoritate, catre Prefectură, pe traseul aprobat de către Primărie. Deplasarea s-a desfașurat în ordine și disciplină, participanții având la ei drapele tricolore și pancarde proromânești.
Ajunși în fața Prefecturii, au scanat și au cântat cântece patriotice, apoi s-au îndreptat în ordine spre casele lor. Mitingul s-a desfășurat fără incidente.
    2) Ieri, în fața Primăriei din Bălți,  Asociația Studenților Români din Bălti, a organizat o întrunire prin care cereau vehement oficializarea limbii române în Moldova. Este dreptul fiecărui cetațean să-și manifeste punctul de vedere, dar astfel de revendicări nu se rezolvă în stradă. Să nu uitam ca încă nu s-a clarificat controversa dintre limba româna și limba moldovenească. Aceste probleme trebuiesc decise în Parlamentul Moldovei, nu în stradă
      La manifestație, au participat aproximativ 300 de studenti, dupa spusele oficialitaților, 400, la care s-au mai adăugat cațiva trecători curioși.
       Importante forțe polițienești, cam 50, au vegheat ca demonstrația să nu degenereze în violență.
Au luat cuvantul trei dintre liderii studenților  Liviu Turcanu, Bogdan sorbala  si Eugen Morari. Apoi, o parte dintre ei s-au deplasat spre Prefectură. Aici cei trei lideri și-au dirijat colegii să lanseze sloganuri proromânesti, dupa care, la orele 18, adunarea studențească s-a dispersat, totul stingându-se ca un foc de paie.
    3)Ieri, 11 februarie, centrul municipiului Bălți a fost iarăși teatrul unor manifestări iredentiste ale imperialismului românesc. În organizarea Asociației Studenților Români din Bălți, organizație șovină, ilegală condusă de trei infractori de drept comun, Liviu Turcanu, Bogdan Sorbala  si Eugen Morari , un grup de nici o sută de huligani, au manifestat în fața Primăriei. Ei cereau declararea unei limbi străine, limba româna, ca limbă oficială a Republicii Moldova.
Printre manifestanți se distingeau și mutre de huligani beți ți drogați, care au dat de furcă politiștilor.  S-au manifestat zgomote, scandant lozinci iredentiste, dupa care s-au deplasat în debandadă prin oras, spre Prefectură, unde manifestările huliganice au continuat. Nu știm dacă au avut autorizație să se deplaseze spre Prefectură și să manifeste atât de multe ore. Cu greu au putut fi stapâniti de către Poliție și trimiși acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu