marți, 27 noiembrie 2012

Ce înseamnă a fi european


În zilele noastre, ideea de a fi european este asociată cu ideea de a fi modern. Europa, cu civilizațiile ei  reprezintă în sine un factor de modernism. Dacă atunci când ne referim la Asia, ne gândim la un continent reticent la tot ce este nou, Europa este considerat drept un continent al prezentului, dar mai degrabă al viitorului. Pentru fiecare țară din zonă, dacă este considerată ca fiind europeană, acest lucru este considerat drept o apreciere deosebită la adresa ei. Astăzi Europa se prezintă ca un conglomerat de țări unite, strânse sub stindardul acelorași idealuri. Țări unite politic, economic, militar. Principalul obiectiv al Uniunii Europene si al NATO este menținerea păcii.
Platon a fost primul gânditor care a susținut ideea păcii prin organizarea de confederații, dar o contribuție importantă a avut și Ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. Ideea lui Platon s-a concretizat doar în a doua jumatate al secolului XX. Ideea de unitate europeană nu este însa ceva nou, o creație a noii gândiri europene, ci are rădăcini adânci la nivelul istoriei continentului. La începuturi ea a fost abordată din perspectiva găsirii unei soluții pentru evitarea conflictelor dintre statele batrânului continent și prin consecință pentru o viațaă mai bună a populației. Astfel s-a creat ceea ce numim Uniunea Europeană. Ea a fost inițiată în anul 1958, avand 6 țări fondatoare.  Apoi, acestora li s-au adaugat  încă zece. Un val masiv de integrari în UE, zece la număr, avut loc în anul 2004. Romania a aderat la UE în anul 2007, odată cu Bulgaria. Astăzi Uniunea Europeana numără 27 de state, lor urmând să li se alature în urmatorii doi ani și Croația. Pe lista de așteptare este înscrisă și Turcia. Și Republica Moldova se străduiește să îndeplinească condițiile de a fi acceptată în Uniunea Europeană.
Dar ce inseamnă sa fii european? Europa reprezintă secole de cultură și civilizație. Vechii europeni au preluat de la alte popoare antice din Orientul Apropiat și Asia, multe realizări tehnice și culturale, punând bazele unor civilizații noi, în continuă dezvoltare. Modernismul a fost cuvântul de ordine în Europa. Aici au apărut mari descoperiri științifice, mari realizări culturale, arhitectonice. Au existat de-a lungul istoriei, importante instituții de invățământ, mari gânditori, artiști remarcabili.
Cele mai înalte standarde ale vieții le intâlnim, alături de Lumea Noua, Statele Unite, în Europa. Aici întâlnim țări dezvoltate economic, social, cultural, sportiv. Oamenii cei mai instruiți, vizionari, moderni. Evident că și în alte zone ale globului progresul este la el acasă, dar avangarda a fost întotdeauna Europa. Țările membre ale UE, cele actuale, dar și cele ce aspiră la această cinste, vor o legătură tot mai strânsă între ele și după modelul  Statelor Unite ale Americii, se intenționează crearea Statelor Unite ale Europei.
A fi european reprezintă o mare cinste. Dar a trăi în Europa nu înseamna neapărat a fii european în sensul admirativ al cuvântului, după cum nu toate țările situate în Europa sunt considerate state europene. Ca să merite această caracteristică, trebuiesc îndeplinite anumite standarde. Cinstea, moralitatea, educația, cultura sunt atribute fără de care un ins în Europa nu poate fi considerat cu adevărat european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu