sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Migrația și traficul de ființe umane


Pentru cetățenii Republicii Moldova, mirajul occidentului fascinează. Într-o țară săracă ca și a noastră, posibilitatea unor câștiguri cât de cât decente, ne atrage spre țările dezvoltate ale Europei. Fiecare moldovean visează să emigreze undeva ‘’dincolo’’, în Europa.
Atrași de un ban în plus, de fascinantul euro, nu ne dăm seama ca occidentul se folosește de noi , pur și simplu ne exploatează. Odată ajunși acolo, ne înhămăm la cele mai de jos munci, orbiți de perspectiva unui venit mai mare ca în țara noastră. Emigrarea spre aceste țări este, de fapt, o adevărată migrație, păsările călătoare umane din Republica Moldova migrează spre țările calde finaciar.
Bineînțeles că pentru a ajunge în Uniunea Europeană, ai nevoie și de o viză. Accesul nostru în Europa, este mai complicat. Cei care nu reușesc să-și rezolve acasă problemă, (majoritatea apelând la obținerea cetățeniei române, cei care n-au reușit acest lucru, se orientează spre maica Rusie, țară spre care migrația moldovenilor este, de asemenea, consistentă. Din această cauză, în ultimii 20 de ani, populația Republicii Moldova a cunoscut o scădere cu aproape un milion de locuitori, fenomen dramatic pentru Republica noastră. Prin aceasta scade forța de producție autohtonă, brațele de muncă, ne pleacă tineretul, viitorul țării, ne pleacă specialiștii spre țări unde sunt mai bine plătiti, progresul Republicii Moldova fiind astfel pus în pericol.
Dar cel mai alarmant fenomen cu consecințe deosebit de grave pentru integritatea morală și din punct de vedere al sănătății, pentru întreaga națiune moldovenească este traficul de ființe umane. Spre țările mari consumatoare de sex și pornografie, pleacă tinere moldovence cu zecile de mii. Ele se duc în aceste țări pentru a practica cea mai veche meserie din lume, fie de bună voie, altele momite că acolo vor practica alte meserii, altele răpite, șantajate, căzute victime rețelelor de mafioți. Prin astfel de fapte, această categorie de cetățeni moldoveni sporesc infracționalitatea în țările în care se duc, făcând țara noastră de râs. Iar pentru Republica Moldova, această migrare a populației spre alte țări, ori pentru a munci, ori pentru a se prostitua, alte consecințe negative.
Totuși, cei care pleacă să muncească cinstit în alte țări, aduc și beneficii țării deoarece diminuează rata șomajului în țara noastră, iar prin valuta pe care o introduc în țară, ei contribuie la sporirea PIB-ului Republicii Moldova. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu