luni, 5 noiembrie 2012

Margareta Curtescu cu ale ei bluesuri celeste


În contextul literaturii, și al artei, în general, postmodernismul ocupă un loc aparte. El nu se erijează într-un continuator al  modernismului, ci mai degrabă ca o reacție, la adresa lui. Importat în Europa, din Statele Unite ale Americii, unde a apărut la începutul anilor 1960. A izvorât din ritmurile de jazz si de blues romantic, ale negrilor din Manhattan, cu rădăcini adânci în nonconformismul Beatles-ilor, inundând apoi, întreaga sferă artistică, din toate domeniile. În poezie, a poposit pe meleagurile dambovițene în ultimul deceniu de comunism, ca o reacție virulentă, la adresa acestuia. În anii noștri, postmodernismul a luat o deosebită amploare și în Republica Moldova, printr-o seamă de poeți, continuatori ai generației de la sfârșit de veac, din București.
Un nume de referință în postmodernismul moldovenesc, este cel al poetei Margareta Curtescu. Cu un suflet de o sensibilitate deosebită, a adoptat imediat, în versurile sale, acorduri de blues romantic, impresionând  simțirile cititorilor cu  un lirism aparte, nostalgic, melancolic.
Pornind de la linia trasată de Lucian Blaga, poet al liniștii, al unei păci interioare aducătoare de pace sufletească, Margareta Curtescu reia motivul liniștii, spunând "e atâta liniște în cer și pe pământ, încât auzul mi-a amorțit", auz care va mai starui un timp, "în sfera aceasta pufoasă". Universul interior este prezentat ca o incintă ermetic inchisă, " unde nici un gand nu intră, sau nu iese". Iarna generează veritabile emoții sufletești, prin liniștea și calmul acelui ianuarie, adevărat potop de liniște, prin inactivitatea specifică acestei luni. Și în aceeastă liniște și pace  cristică, glasul uman, urcă lesne "spre Dumnezeu".
Si cum Lucian Blaga cerea lui Dumnezeu, să opreasca trecerea, Margareta Curtescu îl imploră pe creator, s-o inchidă într-un cerc umplut cu Slava Sa, să nu o lase pradă ispitei. Poeta, ajunsă la anii maturității, îsi adună ghemul deșirat al gândurilor strânse peste ani, toate trăirile, întreaga experiență, în creația sa, pe care ne-o dăruiește, și ne-o împărtășeste, nouă, cititorilor acestei ilustre doamne a literaturii moldovenești.
Aceasta poetă, de o sensibilitate cum rar ne-a fost dat să întâlnim, ne introduce intr-o lume fascinantă, plina de lirism, de muzicalitate, de pace cristică, de liniște divină. O lume mirifică, cu acorduri cosmice, în care emoția, melancolia, nostalgia, sunt la ele acasă. Parcurgând paginile volumului, ne umplem sufletul de seva vieții, pornim în lumea largă mai buni, mai curați, mai purificați, mai mântuiți de Dumnezeu, mai izbăviți de păcate.
 Margareta Curtescu creează un univers mai aproape de o lume a idealurilor, pe care toți o visăm, toți tindem spre ea, dar ale cărei perfecțiuni nu le putem atinge, decât dacă ne hrănim spiritul cu versurile Margaretei Curtescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu