miercuri, 30 octombrie 2013

Societatea moldovenească la răscruce de drumuri

Ca fiecare societate naţională, şi cea moldovenească are unele caracteristici generale, întâlnite în toate ţările, dar în primul rând este caracterizată prin particularităţile bine distincte. În momentul de faţă, n-am putea spune că este o societate perfectă, nici măcar una care să ne satisfacă măcar la modul acceptabil. Evident că acest lucru este datorat faptului că Republica Moldova, cu întreaga ei viaţă socială, se găseşte la început de drum şi abia acum îşi creionează primele contururi, îşi însuseşte primele principii şi idei.
Decenii la rând aflată sub jugul asupritor al comunismului sovietic, evident că nici societatea nu s-a putut dezvolta la parametrii timpurilor pe care le preia. Mereu rămasă în urmă cu zeci de ani, societatea moldovenească a avut de recuperat un handicap consistent. A dat nişte verdicte intransingente, cum că ce e bine şi ce e rău în Moldova, ar fi, probabil, o evaluare prea dură, pentru o naţie aflată la început de drum. Mai corect ar fi să spunem ce s-a făcut deja la noi şi ce mai avem de realizat şi corectat. Evident că s-au mai făcut şi greşeli, dar drumul ales de ţara noastră este unul corect. Faptul cel mai pozitiv este că s-a ales drumul firesc, adică cel de integrare spre Europa. Societatea moldovenească este una cu veleităţi europene. Voinţa naţiei este una proeropeană, iar locul nostru este într-o europă unită. Suntem europeni, nu asiatici, ne dorim o democraţie autentică, nu o societate de tip totalitarist. Ni s-au deschis perspective democratice şi noi am decis să le urmăm. Aceasta este realizarea cea mai importantă a unei societăţi atât de tinere ca a noastre.
Avem numeroase realizări colaterale, dar ceea ce nu s-a făcut încă, sare mai degraba în ochi. Nu s-a înfăptuit încă eradicarea sărăciei. Suntem considerată cea mai săracă ţară din întreaga europă. O ţară săraca, o societate săracă înseamnă că este formată din cetăţeni săraci şi această sărăcie este flagelul cel mai dureros al moldovenilor. Guvernanţii şi parlamentarii au principala datorie să ne scape din această situaţie şi din haosul politic, economic şi social în care se zbate ţara noastră. Dar câtă vreme corupţia domneşte în Republica Moldova, va fi mai greu să scăpăm de sărăcie şi de haos. Lipsa unor locuri de munca pentru toţi cetăţenii duce la creşterea somajului şi la crearea unui handicap solid în cadrul societăţii.
Un PIB foarte scăzut şi o creştere economică inexistentă duce la un buget naţional precar. Banii nu ajung şi sunt afectate în primul rând domeniile cele mai importante. Nu este sprijinit mediul de afaceri, ceea ce face imposibilă creşterea economică. Fără creştere economică nu avem progres. Capitalismul moldovenesc este doar unul de faţadă, deoarece în esenţa relaţiilor de producţie avem încă suficiente sechele ale trecutului. Bugetul alocat unor ministere şi domenii publice cum ar fi: învăţământ, sănătate, cultură, infrastructură sunt insuficiente şi de aceea, toate acestea sunt rămase mult în urmă în Republica Moldova. Dacă ne-am lua doar după aceste neîmpliniri, am putea spune că ţara noastră nu seamănă cu un stat european, ci mai degrabă cu o fostă colonie bananieră.
Avem cele mai mici salarii din Europa. Bugetele familiale abia ajung pentru a o scoate cumva la capăt cu traiul de zi cu zi. Dotările tehnicii nu au pătruns în toate caminele. Totuşi, fapt îmbucurător, calculatoarele şi internetul sunt în plină expansiune în ţara noastră, iar telefoanele mobile au devenit ceva omniprezent. Germenii civilizaţiei pătrund astfel tot mai pregnant şi în societatea noastră.
Catastrofal este însă sectorul care se ocupă de drumuri, şosele şi autostrăzi. Multe şosele sunt pline de gropi, de parcă ar fi pregătite pentru a se planta panseluţe.
Cultura moldovenească este încă la pământ. Lupa dintre trecutul cu origini slave şi viitorul latin al naţiei noastre, lasă amprente nefaste asupra culturii şi învăţământului. Dar tot factorul economic este cel care influenţează negativ învăţământul şi cultura. Şcolile sunt prost dotate, fondul de carte insuficient, ca o alta urmă a sărăciei din ţara noastră. Sistemul sanitar este unul mult rămas în urmă. Instituţii medicale insuficiente, fără dotări corespunzatoare, cadre medicale puţine.
 De ce asa de multe neîmpliniri? Fără îndoială pentru că fenomenul corupţiei este la el acasă, în Republica Moldova. Spaga domneşte atotstăpânitoare în Guvern, învăţământ, justiţie, medicină, peste tot. În general, cei tineri nu prea îşi văd viitorul asigurat în Moldova noastră. De aceea, fiecare visează să-şi ia zborul spre ţările prospere ale Europei, spre occident. Ne pleacă tineri de perspectivă, ne pleacă specialişti, pleacă la studii şi rămân acolo. Alţii îşi fac studiile la noi în ţară, dar guvernanţii nu le asigură un viitor pe măsură şi aceştia în loc să se integreze în societatea moldovenească şi s-o slujească, pleacă şi îşi desfăşoară competenţele pe alte meleaguri. Dar pleacă şi simpli muncitori. Tineri sau nu tocmai tineri. Pleacă să slugărească pe alte plaiuri. Populaţia Moldovei a scăzut în ultimul sfert de veac cu aproape un milion. Cei care au această datorie trebuie să ia toate măsurile ca să stopeze acest fenomen. Avem o societate tânără, în plină formare, pornită pe un drum corect, dar stopată de răcilele incompetente de la vârful ţării.
Avem suficiente valori socio-umane în ţara noastră. Ele trebuiesc doar scoase în evidenţă şi puse în slujba societăţii moldoveneşti. Însăşi societatea noastră poate fi catalogată drept una de valoare. Şi factorul cel mai valoros este tineretul, viitorul ţării. Din păcate, încă nu se ştie a lucra cu acest tineret şi a-l modela precum s-ar cere. Resursele unei ţări duc la ridicarea calităţii societăţii, iar  Republica Moldova deţine suficiente resurse în acest sens. Trebuie să înlăturăm uscăturile din societatea noastră, să reuşim să ne menţinem valorile în ţară, să ne înhămăm cu toţii la o muncă adevarată, pentru ca să contribuim la prosperitatea şi progresul societăţii moldoveneşti, să instaurăm în ţara noastră o democraţie autentică şi să ne continuăm drumul alături de tovarăşii noştri europeni, să învăţăm de la ei tot ceea ce este pozitiv, fără să ne lăsăm influenţaţi de alţi factori care ne-ar stopa progresul. Abia atunci vom avea o societate comparabilă cu a ţărilor din vestul Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu