miercuri, 16 octombrie 2013

Opiniile, materia primă în activitatea de jurnalist

Ziarele reprezintă cea mai facilă posibilitate ca jurnalişti, politicieni, alte persoane publice sau chiar simpli cetăţeni să-şi exprime opiniile. Existând şi avantajul ca acestea să fie reproduse în scris, răspândirea lor pare mai bine întipărită în conştiinţa celora care intră în contact cu aceste opinii. Bineînţeles că în primul rând, întâlnim părerile, ideile şi concluziile jurnaliştilor, dar şi a celora îndreptăţiti şi stimulati să-si exprime propriile opinii. De multe ori, întâlnim şi contra-opinii, adică opinii la opiniile altora, o completare sau un răspuns, o emendaţie la spusele altuia, de multe ori când opinia a fost o observaţie sau un atac la adresa cuiva, opinie la opinie este un adevărat drept la replică.
În numărul din 10 octombrie anul curent, al cotidianului Timpul, Constantin Tănase îi dă replică Rodicăi Mahu, redactor-şef la Jurnalul de Chişinău. Prin acest articol, editorialistul de la Timpul îşi exprimă opiniile cu privire la cele scrise de Tudor Ţopa, şi pe care Rodica Mahu l-a găzduit în paginile periodicului pe care îl conduce. Fiind un răspuns la opinia celor de la Jurnal de Chişinău, putem spune că Tănase Constantin a scris o opinie la opinie.
Activitatea jurnalistică abundă în exprimări de opinii. Însăşi natura profesiei de ziarist implică să-ţi exprimi opinia la tot pasul despre diverse persoane, activităţi, evenimente, instituţii.
În numărul din 11 octombria a Jurnal de Chişinău, Valentina Butnaru îşi exprimă opiniile cu privire la persoanele care i-au influenţat educaţia şi formarea sa profesională. Rolul fiecăruia şi impactul pe care l-au avut aceştia asupra sa. Îi aminteşte cu admiraţie, elogiindu-i chiar pe profesori, preoţi şi medici. În opinia sa, aceştia sunt persoanele care ne marchează în primul rând copilăria şi adolescenţa, anii pe care trebuie să-i dedicam studiului şi educaţiei.
Cunoscutul muzician român Tudor Chirilă, liderul formaţiei ,,Vama’’, un intelectual rasat, cu o cultură bine conturată, îşi exprimă opiniile pertinente despre tineretul român şi despre condiţia sa socială în aspiraţii, în numărul din 7 septembrie a ziarului ,,Săptămâna’’. Renumitul solist încearcă să găsească cauze ale situaţiei actuale a tinerei generaţii, încercând să ofere şi soluţii. Plăcut impresionat de ideile lui Tudor Chirilă, Constantin Tănase vine să răspundă iarăşi la opiniile muzicianului cu propriile sale opinii. De fapt, încearcă să scoată în evidenţă sfaturile componentului formaţiei ,,Vama’’, dar satirizând în acelaşi timp societatea. Dacă Tudor Chirilă ne prezintă niste ţeluri şi aspiraţii idealizate, Constantin Tănase scoate în evidenţă în mod ironic realităţile din lumea reală care sunt total inverse celor prezentate de către Chirilă. Jurnalistul îşi publică opiniile la opinii în numărul din 30 septembrie a ziarului ,,Timpul’’.
Evident că esenţa activităţii de ziarist, sunt opiniile. Un slujitor în mass-media fără opinii personale, nu este jurnalist. Peste tot, în toate gazetele întâlnim păreri, opinii, idei exprimate pentru a fi pe înţelesul şi în slujba cititorilor. Nu întotdeauna opiniile jurnaliştilor concordă. De cele mai multe ori, ele sunt diferite. Dar tocmai această confruntare de idei şi opinii este benefică pentru presa scrisă şi nu numai. Opiniile la opinii fac deliciul consumatorilor de mass-media, dar în acelaşi timp îi şi ajută pentru a percepe şi pricepe mai bine evenimentele prezentate. Cu cât jurnaliştii sunt mai talentaţi, cu atâta argumentele lor sunt mai puternice, iar confruntarea de opinii mai convingătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu