miercuri, 16 octombrie 2013

Constantin Tănase, formator de opinie în Republica Moldova

Cu cât un jurnalist este mai renumit, acest lucru implică să fie şi cât mai persuasiv. Persuasiunea înseamnă să fii în primul rând convingător, să faci în fiecare articol o analiză lucidă, veridică, care să cucerească. Nu degeaba Constantin Tănase este considerat unul dintre cei mai mari ziarişti din Republica Moldova. Ne-a impresionat cu stilul său direct, fără menajamente şi pe înţelesul tuturor. Temut, ascultat şi respectat printre personalităţile Republicii Moldova, inclusiv printre politicieni. Opinia sa se găseşte întotdeauna la loc de cinste.
Dar după cum am spus, Constantin Tanase şi-a câştigat această poziţie, în primul rând datorat faptului că este deosebit de convingător, adică persuasiv. Întâmplarea a făcut ca ziarul Timpul să mă atragă de la bun început şi să devină cotidianul meu preferat. Astfel, l-am cunoscut pe Constantin Tănase şi articolele sale. Mi-a plăcut de la primele texte pe care i le-am citit şi de ani de zile încerc să nu prea îmi scape dintre editorialele pe care le-a publicat. Pot spune că m-am familiarizat cu stilul jurnalistului, cu gândirea şi ideile sale, cu concepţiile pe care le are. Într-un cuvânt,  îl cunosc mai bine ca pe oricare alt ziarist din Republica Moldova.
 Rememorând dintre articolele sale, îmi vin în minte sufieciente exemple în care a dat dovadă de o puternică persuasiune, cucerind cititorii cu rândurile sale, făcându-i să-şi însuşească ideile ziaristului. Într-o prima fază, Constantin Tănase a fost adeptul politicii lui Vlad Filat. Articolele sale abundau în idei elogioase la adresa fostului premier, convingându-şi şi cititorii de bună credinţă şi de valoarea ca politician a lui Filat. La un moment dat însă, Constantin Tănase şi-a schimbat părerea despre fostul Prim-Ministru, deoarece acesta şi-a dat arama pe faţă, dovedind că nu a fost niciodată ceea ce părea şi ziaristul şi-a schimbat optica, trecând la articole critice la adresa lui Vlad Filat. Puterea lui de persuasiune i-a convins pe cititori, făcându-i să-şi schimbe şi ei părerea despre Vlad Filat, putem spune că C. Tanase a realizat o adevărată manipulare a maselor prin felul său persuasiv de a fi.
Prin propria sa concepţie, cunoscutul ziarist este un proromân convins. Permanent articolele sale reprezintă o luptă pentru ideea de românism şi pentru limba română. Puterea sa de convingere a fost atâta de proeminentă încât i-a făcut şi pe mulţi sceptici să-i urmeze ideile, să se considere români şi adepţi ai limbii române. Oamenii politici au fost întotdeauna principala sa ţintă. Articolele sale satirice au făcut mereu deliciul maselor de cititori. Prin ele satirizează greşelile multor politicieni. Stilul său persuasiv i-a făcut pe unii dintre aceştia să-şi însuşească criticile, să se jeneze şi să încerce să şi le corijeze.
Un alt exemplu de persusivitate al lui Constantin Tănase a fost cu ocazia recitalului actoricesc, oferit de către artistul din România, Florin Piersic. De când s-a anunţat programarea spectacolului, ziaristul i-a făcut lui F. Piersic o adevărată reclamă în presă. L-a lăudat şi i-a îndemnat pe potenţialii spectatori să ia parte la recital. Pentru a fi cât mai convingător, a publicat un articol în care prezenta 10 motive care să ne convingă să fim prezenţi în sală pentru a-l urmări pe Florin Piersic. Prin acest articol s-a dovedit a fi deosebit de persuasiv, făcându-i pe mulţi să asiste la spectacol, ajutând la umplerea sălii.
Prin exemplele pe care vi le-am dat şi prin rândurile mele, cred că am reuşit să vă conving de cât de persuasiv este Constantin Tănase. Chiar prin natura activităţii sale principale,  adică scriitor de editoriale, jurnalistul trebuie să posede o putere de convingere deosebită. Aceasta este apanajul doar a marilor slujitori de mass-media, persuasiunea necesită valoare, iar valoarea duce, fără îndoială, la o deosebită putere de lămurire, adică, la însuşirea de a fi persuasiv. Ambele noţiuni, valoare profesională, cât şi persuasiune sunt fără îndoială caracteristice cunoscutului ziarist Constantin Tănase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu