joi, 28 martie 2013

Robert Turcescu, tânăr corifeu în presa vizuală din România

Una dintre figurile cele mai cunoscute din lumea presei scrise şi a audiovizualului din România, este cea a lui Robert Turcescu, devenit cu adevărat o vedetă în domeniu. Aflat la vârsta la care roadele consacrării încep să se facă simţite, adică apropiindu-se de 40 de ani, Robert Turcescu, absolvent al facultăţii de Jurnalism de la Universitatea din Bucureşti, şi-a făcut debutul în presa scrisă, la Curierul Naţional, apoi la Cotidianul. În acelaşi timp, îşi începe şi activitatea radiofonică la Radio Europa FM, lucrând apoi pentru trustul ‘’Realitatea-Caţavencu’’. Din această cauză, debutul pe micul ecran şi-l face la postul de televiziune ‘’RealitateaTV’’, unde realizează talk-showul ‘’Sută la sută’’, premiat ca fiind cel mai bun talk-show de televiziune din România.
Încă din acea perioadă, Robert Turcescu se remarcă ca un profesionist adevărat, deosebit de inteligent şi bine pregătit, specializat în domeniul politic, fiind cunoscător al vieţii politice din România. Dă dovadă de un spirit echidistant, de bun-simţ politic, incoruptibil şi obiectiv. În cadrul emisiunilor moderate de către el, îi are drept invitaţi pe cei mai importanţi oameni politici din România, de la Preşedintele ţării, Prim-Ministrul, miniştri, parlamentari, membri de partid sau simpli simpatizanţi. În acea perioadă, cadrul campaniilor electorale pentru Presedinţie, confruntarea finală din turul doi dintre cei doi candidati dintre care urma să se aleagă preşedintele ţării, avea loc întotdeauna în cadrul emisiunii lui Robert Turcescu şi era moderată de către acesta. Datorită spiritului său justiţiar şi de corectitudine absolută, şi-a atras antipatia multor lideri politici, iar când trustul ‘’Realitatea’’ a devenit o proprietate a controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, datorită intransingentei sale, Robert Turcescu a intrat în conflict cu patronul, ajungând chiar în disgraţia acestuia. Neadmiţând compromisuri, în anul 2010 începe colaborarea cu B1 TV, unde se mută cu emisiunea sa ‘’Sută la sută’’.
În paralel, îşi continuă colaborarea la diferite publicaţii, iar pentru o perioadă de doi ani este şi profesor de Jurnalism, în acelaşi timp reuşind şi publicarea unor cărţi. La B1 TV îşi desfăşoară însă, cea mai importantă parte a activităţii sale. După ce Radu Moraru părăseşte B1 TV, optând pentru nou-înfiinţata televiziune ‘’Zece’’, Robert Turcescu devinde figura centrală a B1 Tv. În locul talk-showului ‘’Sută la sută’’, realizează un altul intitulat ‘’Sub semnul intrebării’’, care este difuzat şi astazi de luni până joi între orele 21-23.
În ultimii doi ani, Robert Turcescu s-a dovedit un frenetic susţinător al politicii preşedintelui Traian Băsescu, a căror demersuri le-a susţinut de fiecare dată, considerându-le cât se poate de corecte şi de bun-simţ. În vara anului trecut, Robert Turcescu şi emisiunea sa ‘’Sub semnul intrebării’’, au fost printre cei mai importanţi susţinători ai preşedintelui suspendat, în lupta sa pentru a ieşi învingător în urma referendumului. Adversar înverşunat al Primului ministru Victor Ponta şi al Preşedintelui PNL Crin Antonescu, Robert Turcescu le-a sancţionat întotdeauna greşelile cât şi sincopele acestora în planul democraţiei. Susţinător al valorilor europene, Robert Turcescu a sancţionat întotdeauna atacurile coaliţiei USL împotriva liderilor europeni, USL-ul fiind puternic afectat că Uniunea Europeana şi principalele state ale acestora îl susţineau pe preşedintele Băsescu.
 Principalul colaborator al lui Robert Turcescu la B1 Tv este maestrul Ion Cristoiu, unul dintre primii doi-trei jurnalişti ai României, precum şi Adriana Pora. Fiind un adversar înverşunat al USL-ului, şi prin urmare al lui Dan Voiculescu, patronul Antenelor, Robert Turcescu se află într-un permanent conflict cu redactorii postului TV Antena3, dar mai ales cu Mircea Badea, cu care are permanente ciocniri.
În ultimul timp, Robert Turcescu ne-a uimit cu o pasiune pe care nu şi-o făcuse cunoscută până atunci, dar care s-a dovedit a fi nu doar o simplă pasiune, el chiar având un talent deosebit în acest sens. Se cunoştea legătura de lungă durată a lui Robert Turcescu cu actriţa şi cântăreaţa Oana Sârbu, ei doi convieţuind de mulţi ani, dar a surprins pe toata lumea cand Robert Turcescu s-a prezentat la preselectia Romania pentru eurovizionul din acest an. Nu a fost o simplă încercare temerară sau o trecere pasageră prin preliminariile preselecţiei, Robert Turcescu şi grupul său ‘’Casa presei’’, chiar s-a calificat în finala preselecţiei România Eurovision. Evoluţia sa din finală a fost una deosebită. După televoting, el situându-se chiar pe poziţia a doua, imediat după câştigătorul concursului, doar jurizările celor din studio coborându-l mai spre mijlocul clasamentului.
 Acesta este portretul, pe scurt, al lui Robert Turcescu, despre a cărui figură putem spune că este a unei vedete autentice din lumea mass-mediei româneşti şi a showbizului acesteia. Jurnalist în presa scrisă, publicist, fost profesor de jurnalism, realizator de emisiuni radio, vedeta Tv în cadrul a câtorva emisiuni de mare succes, moderator, analist politic, în ultimul timp vedeta muzicala, Robert Turcescu este unul dintre numele cele mai vehiculate în presă de tot felul din România. Iubit de către prieteni şi colaboratori, temut de către adversari şi de către corupţii României, invidiat de către colegii de televiziunile rivale, chiar urât de către unii, Robert Turcescu s-a transpus în elita jurnaliştilor români, ridicându-se cu o clasă deasupra majorităţii lor. Putem spune despre Robert Turcescu că este unul dintre cei mai buni oameni de televiziune din România, probabil cel mai bun realizator de talk-showuri politice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu