joi, 7 martie 2013

Republica Moldova- quo vadis?

Poate că niciodată în istoria ultimelor decenii, Republica Moldova nu s-a aflat într-un moment de aşa mare cumpănă ca acum, în degringoladă economică, într-un evident impas politic. Nici o ţară europeană nu este atât de dezorientată privind strategiile de urmat precum este ţara noastră. Dependentă energetic de Rusia, străbuna Basarabie a rămas la mâna panglicarilor politicieneşti.
Exista un puternic curent prooccidental, care părea să domine, să fi câştigat bătălia cu prosovieticii comunişti, dar viaţa socială a populaţiei, profunda criză economică, sărăcia, lipsurile, mizeria, coraborate cu o iscusită propagandă de origine rusească, a impus tot mai pregnant ideea că de vină pentru actualele greutăţi sociale ar fi actuala coaliţie pentru integrare europeană.
Republica Moldova se află singură în mijlocul furtunilor politice. Dezorientată, îşi caută identitatea şi drumul de parcurs. Pe de-o parte coaliţia politică care ar vrea s-o ducă pe drumul propăşirii europene, pe de altă parte clica ce o vrea întoarsă înapoi, în secolul trecut, cu câteva decenii în urmă.
Din păcate, nu raţiunea şi nici logica nu vor fi cele care vor decide orientarea ţării noastre. Viitorul ei, calea de urmat aleasă, va fi arbitrată de sărăcie, lipsuri, nevoi, prostie. Propaganda, minciuna, manipularea vor fi factorii determinanţi în alegerea drumului, iar cei şcoliţi la înalta învăţătura propagandisto-comunistă sovietică, au un mare plus. Tare mi-e teamă că experienţa lor în manipulare va fi determinantă, hotărâtoare.
Dă, Doamne, moldoveanului mintea de pe urmă, raţiune, judecată, să nu se lase manipulat, să aleagă la vot calea progresului, drumul spre Europa, să nu se întoarcă deliberat cu zece ani în urmă.

Un comentariu:

  1. Sti, domnisoara. Cind a inceput revolutia in România, vorbele erau asemanatoare,pacatul cel mare e ca la noi in ultimii ani ,toates pe dos. Si politic dar mai grav ,existenta oamenilor de rind ce vor mai sta la acelas rind multi ani deacum incolo. Sperantele mor uneori, ultimele ,dar daca nu vaq mai fii cine sa spere? Scrii excelent ,Te admir. poate intr-o viata viitoare iti vei da seama ca cerul esub soarele ce.ti orbeste privirea, Raspunde-mi de vei voii. Eu nu ma supar! cu respect Florin.

    RăspundețiȘtergere