marți, 26 februarie 2013

,,Casa verde’’- rodul şcolii de literatură de la Orhei

 Una dintre ideile de bun augur, menite să slujească dezvoltării literaturii, descoperirii şi lansării de tineri condeieri de talent, este şi crearea de şcoli de literatură în diferite centre ale Republicii Moldova.
Unul dintre acestea, îşi desfăşoară activitatea în localitatea Orheiul vechi, graţie domnului Dumitru Crudu. Am putea spune că aici a fost creat un adevărat falanster literar. Anul acesta, aici, 16 tineri basarabeni şi-au petrecut cinci zile în această şcoală literară de la Orhei, unde în această perioadă au beneficiat de un cadru natural creator deosebit, organizatorii străduindu-se să le stimuleze avântul literar prin asigurarea unui ambient propice scrierilor literare. În urma stadiului petrecut la şcoala de literatură de la Orheiul vechi, cei 16 tineri participanţi au scos un volum literar apărut sub ingrijirea domnului Dumitru Crudu, cuprinzând în primul rând poezie, dar şi pagini de proză. Între cei 16 autori întâlnim câţiva poeti şi scriitori originari de pe meleagurile nordice ale Basarabiei, adică din zona bălţilor. Aceştia sunt Valentin Bălan, Angela Bacu, Virgil Botnaru, Marina Tichie.
Volumul intitulat ‘’Casa verde’’, este o culegere literară a unor tineri începatori în ale scrisului, unii aflaţi în faţa debutului absolut, alţii având deja câteva lucrări publicate. Citindu-le poeziile, i-am putea include în categoria poeţilor citadini. Lumea lor nu o reprezintă atât natura, cât oraşul zilelor noastre, provenind dintr-o lume modernă, cu versuri ale secolului 21, poezia automatismelor, a automatizării, a unei vieţi care trece prin univers cu o grabă de-a dreptul nerăbdătoare.
 La o primă privire, ne-ar putea surprinde întâlnind ca un fel de laitmotiv mâţa. Mâţa se identifică cu orasul pe care-l trăim, cu femeia pe care-o iubim, cu viaţa însăşi. Da, pisica este unul dintre cele mai ataşate omului, blândă, iubitoare, dar în acelaşi timp şi plină de perfidie. Niciodată, nici chiar în cele mai tandre momente, nu poţi fi sigur de reacţiile acestei feline domestice. Poate de aceea tinerii noştri poeţi şi-au ales mâţa ca un reper de comparaţie general. În versurile lor, ‘’mâţa e obsesia ştirbă a unui oraş obosit’’, ‘’ca umbra unui vis în carne şi oase’’, ca un jet cald prelingându-se de pe masă’’.
Poezia acestor tineri este o poezie existenţialistă , simbolurile se interpun cu însăşi chintesenţa materiei. Sentimentele şi trăirile, viaţa însăşi este sintetizată în esenţa pură a lucrurilor, a faptelor, a sentimentelor. Majoritatea acestor poeţi pătrund în esenţa nemijlocita a substanţei, răscolind amintirile, ne desfăşoară o realitate atemporală în care întâlnim un amalgam în care amintirile pot fi uneori adevărate, alteori imaginate, dar toate sugerând eternitatea existenţei universului prin nişte simboluri vii şi eterne din lumea animală.
Nu contestăm că autorii acestor versuri nu dau dovada uneori de stângăcie, frizând  cu banalitatea, probabil că mai întâlnim metafore care ne agresează conceptul artistic, care contravin simţului nostru estetic, dar ideea în sine este una salutară. Evident că nu toate cele 16 nume apărute în volum vor deveni puncte de referinţă în literatura românească, dar prin această iniţiativă, primii paşi pe acest drum au fost făcuţi. 16 corpuri astrale au fost puse pe orbită. Să speram că niciunul nu va fi simplu meorit care să se prabuseasca şi că toţi aceştia vor deveni în drumul lor nişte aştri luminoşi.
Un rol important în lansarea lor a avut-o şcoala de literatură de la Orhei, creaţie plină de pasiune a domnului Crudu. De-a lungul timpului au fost atât păreri pro, cât şi păreri contra referitoare la aceste şcoli literare. Unii le-au remarcat aportul pozitiv în literatura moldovenească, alţii, dimpotrivă, le-au blamat aportul, asemuindu-le cu nişte colhozuri sovietice, numindu-le o adunătura de tineri a căror efort creator avea sa fie perturbat datorită unui închipuit spirit de gloată instaurat în aceste şcoli. Acestor sceptici plini de reticenţă, le-aş putea închide gura, fie şi numai cu acest volum ‘’Casa verde’’, născut numai şi numai cu eforturile şi aportul şcolii de literatură de la Orhei. Dăruindu-ne acest volum, putem spune că şcoala domnului Crudu şi-a atins scopul propus şi este un factor pozitiv pentru literatura basarabeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu