vineri, 22 februarie 2013

Gadgetul: drog sau ustensilă?

Probabil că toate descoperirile tehnicii, la apariţia lor, au fost la început nişte luxuri, la fel şi celularul. În primii ani ai apariţiei sale, era o fudulie pentru posesorii acestuia. Pătrunzând încetul cu încetul în toate mediile sociale, în toate zonele geografice, accesibil oricărui individ, telefonul mobil, precum şi toate celelalte forme ale gadgetului, au devenit indispensabile existenţei umane. Judecând simplist, urmărindu-i pe membrii unei societăţi, în ce interacţiune strânsă se află cu acest gadget şi cu utilizările lui, am putea spune că a devenit pur şi simplu un drog. Omul, de la mic la mare, utilizează aproape în mod automat telefonul mobil, iphonul, ipadul, tableta, poate chiar într-un mod excesiv.
Nu putem nega că nu s-a creat o dependenţă faţă de aceste ustensile, iar fiecare dependenţă faţă de un obiect sau substanţă, înseamnă, practic, narcotizare. Dacă în fiecare clipă eşti dependent de ceva, acel ceva devine ca un drog pentru tine. Da, pentru mulţi telefonul mobil este ca un drog, mai ales în anumite cazuri. Este de-a dreptul hilar când mulţi tineri, nu concep a merge la toaletă sau să facă un duş fără telefonul mobil. Alţii, dacă se duc pentru 5-10 minute până la magazinul din colţ şi constată ca şi-au uitat telefonul acasă , pentru ei e o adevarată catastrofă. Da, toate acestea sunt simptome ale drogării cu celulare. Putem spune că gadgetul este un drog, din acest punct de vedere. Asta la o judecată sumară, dar dacă analizăm fenomenul în profunzime, trebuie să constatăm că telefonul mobil, gadgetul în general, este ceva indispensabil, fără de care existenţa umană este de neconceput.
Dacă fără Internet viaţa ne-ar fi mult mai grea şi mai fadă, să nu uităm că internetul este ceva abstract. Pentru a putea apela la Internet, avem nevoie de ‘’scule’’ adecvate. Minusculul telefon, gadgetul în esenţa lui, este aparatul cel mai la îndemâna tuturor. Cu ajutorul lui, vocea ta, imaginaţia ta, setea ta de cunoaştere călătoreşte până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Calitatea de prezumtiv narcotic, gadgetul şi-a dobândit-o datorită utilităţii şi utilizării sale deosebite, chiar excesive am putea spune. Şi ceea ce am fi fost tentaţi să numim drog, adică gadgetul, nu este, în definitiv decât un instrument, o ustensilă fără de care astăzi, în secolul 21 existenţa umană este de neconceput. În majoritatea ţărilor Europei, numărul de telefoane mobile depăşeste numărul de locuitori ai acelei ţări. Putem afirma cu certitudine că gadgetul este un drog doar pentru sceptici, doar pentru cârcotaşi, în definitiv, el fiind o ustensilă de care fiecare om are nevoie, şi fiecare om se străduieşte să o aibă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu