miercuri, 23 ianuarie 2013

Scrisoarea anonimă-fructul laşităţii

Mulţi aşa-zişi viteji nu au curajul exprimării propriilor lor opinii, decât sub scutul şi umbrela anonimatului. Dominaţi de către invidie şi de lipsă de obiectivism, modelul scrisorilor anonime a devenit deosebit de drag acestor indivizi literalmente futili. Nereuşind să se ridice la nivelul şi prestanţa persoanelor pe care le vizează cu anonimele lor, se mulţumesc să împroaşte cu noroi, să-şi denigreze convivii, să-i bălăcească în mocirla ce izvorăşte din cugetul lor.
Acestor delatori de profesie, le vine greu să recunoască meritele semenilor, este peste puterea lor să accepte succesul altora, şi de aceea adoptă modelul denunţurilor calomnioase. Chiar dacă uneori pâra lor îşi are rădăcini în substraturi veridice, denunţătorilor le lipseşte curajul propriilor lor opinii. Incapabili să-şi susţină punctul de vedere, incapabili să construiască o critică pozitivă, mobilizatoare, preferă să îmbrăţişeze principiul ‘’muşcă şi fugi!’’, adică loveşte-ţi tovarăşul de lângă tine din umbră, nevăzut de către nimeni, şi ascunde-te. Este o manieră de abordare profund laşă, aproape de fiecare dată nereală, prefăcătoria şi scornelile caracterizându-l pe adeptul unei astfel de delaţiuni.
Astfel de principii sunt îmbrăţişate, în primul rând, de către cei măcinaţi de invidie, de către carierişti, oameni de nimic, dornici să-ţi ia locul, chiar dacă prestanţa lor profesională nu le-ar îngădui această promovare. Ariviştii, cei care se văd împopoţonaţi în posturi cheie, chiar şi fără să merite, încearcă să-şi înlăture rivalii prin scrisori anonime, trimise cu scopul doar de a bălăcari. În majoritatea cazurilor acestor reclamaţii nerevendicate, adevărul este denaturat, anonimele au doar rolul de a lovi, muşca, murdări, împroşca cu lături. Faci astfel de reclamaţii adversarului tău, rivalului tău, celuia cu care eşti în competiţie, celuia pe care îl urăşti şi invidiezi, oriunde ai ocazia s-o faci, către orice autoritate, către orice for titular. Cea mai simplă, dar şi cea mai mârşavă armă cu care poţi lovi, este scrisoarea anonimă. Te ascunzi în spatele unei coli pe care o trimiţi în stânga şi în dreapta ca pe un argument irefutabil, fără să-ţi pese cât rău poţi face prin ea, dar şi fără să ţii cont că anonima s-ar putea reîntoarce vreodată împotriva ta, cu un efect de bumerang.
Astazi scrie anonime toata lumea, de la mic la mare. Prin anonimă, oricine reclamă pe cine vrea, pe cel împotriva căruia are un cui în talpă. Evident că uneori apelezi la o reclamaţie nesemnată, şi de teama unor repercusiuni. Dacă cel reclamat are forţa de a riposta, e mai bine pentru tine, ca el să nu ştie din partea cui a venit jalba. De multe ori este cazul unor elevi care-şi reclamă profesorii, neîndrăznind să se semneze. În majoritatea cazurilor, obiecţiunile elevilor sunt nefondate. Tot ei trimit anonime direct celor vizaţi de obiecţiunile lor. În aceste cazuri, dominantă este împroşcarea cu invective la adresa profesorilor.
Se reclamă anonim colegii între ei, rivalii în iubire, ‘’binevoitorii’’ care vor să pună o vorba bine ticluită pentru a crea zâzanie, îşi reclamă carieriştii rivalii, se reclamă din interes material, profesional, din orgolii, din răzbunare, din invidie, alteori dezinteresat, doar din dorinţa de a te amuza. Se trimit anonime din răutate, din bunăvoinţă prost înţeleasă, din prostie, din cinism şi ferocitate.
Dar, indiferent de motivul care l-a indemnat pe mistificator să trimită depeşele anonime, ceea ce îl caracterizează în primul rând, este laşitatea, fuga de răspundere, lipsa curajului propriilor opinii. Nimic nu este mai urât în lume, decât să te ascunzi pe dupa colţuri şi să loveşti cu mârşăvie. Ai ceva de spus, n-ai decât să apari cu seninătate în faţa opiniei publice, în faţa semenilor, şi să-ţi expui propriul punct de vedere, să-ţi susţii şi să-ţi aperi argumentele, să dai consistenţă acuzelor tale, să faci o critică la vedere, constructivă.  Scopul principal trebuie să fie îndreptarea unor anumite stări de fapt nu tocmai adecvate, aducerea lucrurilor la normalitate, corectarea unei nedreptăţi, nu dorinţa de a distruge, iar apoi să savurezi de undeva, din umbră, actul tău de-a dreptul execrabil. Acţionând samavolnic, îţi atragi oprobriul public, dovedind că eşti cu mult mai rău decât cel care a fost ţinta scrisorilor tale anonime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu