duminică, 13 ianuarie 2013

Cenaclul "Zorii Basarabiei'', la început de an şi început de drum

Despre Cenaclul literar "Zorii Basarabiei", din Chişinău, v-am vorbit şi-n alte dăţi. Zilele trecute, am onorat invitaţia unui inimos dascăl de Literatura română, de la Universitatea Ion ‘’Creangă’’, domnul profesor Vitalie Ciocan, conducătorul cenaclului. Membrii îi sunt, în exclusivitate cadre didactice, elevi,  studenţi sau absolvenţi.
Orice astfel de şedinţă reprezintă o veritabilă lecţie de literatură. Cenaclul este finanţat de către Ministerul Învăţământului. Banii sunt puţini, dar, drămuiţi cu multă chibzuinţă, ajung să acopere mai multe nevoi, inclusiv scoaterea unei reviste "Muguri literari", cât şi pentru acordarea unor premii literare. Acestea sunt mai mult simbolice, dar reprezintă o încurajare pentru tinerii condeieri. Conducătorul Cenaclului a  declarat lucrările deschise, ţinând şi o alocuţiune, un pic prea sobră.
Şedinţa  a început  cu un puternic impact emoţional, invitat de onoare fiind cunoscutul poet şi publicist Mircea Ciobanu, care a adresat câteva cuvinte auditoriului, le-a vorbit despre viaţa şi activitatea sa, apoi a citit versuri din viitorul său volum, aflat sub tipar.
Al
ţi membri ai Cenaclului au citit din ultimele lor creaţii, texte inedite, aflate la primul impact cu ascultătorii. Apoi s-a făcut cunoştiinţă cu noii membri ai "Zorilor Basarabiei", aflaţi la prima participare la o astfel de şedinţă. S-au prezentat fiecare pe rând, scurta autobiografie şi activitate, citind, mai apoi, din producţiile proprii, pe care le considerau cele mai reprezentative. Majoritatea erau vădit mişcaţi de eveniment, iar scrierile lor se remarcau printr-o pronunţată varietate de substanţă calitativă, de la rânduri pline de promisiuni, până la altele dovedind stângăcie.
Apropiindu-se data de 15 ianuarie, domnul profesor de Literatur
ă română şi Universală Ion Volontir, de la Universitatea de Stat, membru fondator al Cenaclului şi decan de vârstă, a evocat figura poetului naţional, Mihai Eminescu. Mai mulţi tineri au recitat versuri nemuritoare, din creaţia de neuitat a "luceafărului.
Fiind o
şedinţă de Cenaclu de început de an, s-a vrut a fi una festivă, recompensându-se, mai mult pentru încurajare, cele mai notabile realizări ale tinerilor cenaclişti, în anul care s-a scurs. S-au acordat diplome şi obiecte slujind arta scrisului.
A fost prezentat celor din sal
ă noul număr al revistei "Muguri literari", care a fost împărţit în mod gratuit, tuturor. Unii tineri au solicitat invitatului de onoare, poetul Radu Bîcu, autografe pe coperţile revistei, unde acesta avea publicat un scurt interviu.
S-a discutat
şi hotărât planul de activităţi pentru anul 2013, după care Preşedintele Cenaclului a declarat şedinta închisă. Toţi membrii au părăsit sala mai optimişti, mai încrezători, păşind parcă de-acolo, direct în noul an, care abia începuse de două săptămâni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu