miercuri, 16 ianuarie 2013

Editorial cultural

Despre revista de literatură şi cultură a studenţilor din Republica Moldova, ‘’Muguri literari’’, ziarul nostru a mai scris, exprimându-şi opiniile. La fel ca şi cititorii fideli, în special studenţi şi cadre universitare, suntem şi noi, mereu plăcut surprinşi, cu fiecare apariţie a revistei, cu fiecare nou număr.
Zilele trecute s-a lansat pentru publicul larg o ediţie jubiliară, odată cu împlinirea a 15 ani de existenţă a respectivei publicaţii culturale universitare. Numărul aniversar a fost întocmit cu mare grijă, caracterizat fiind printr-o grafică deosebită şi cuprinzând materiale deosebite.
Ideea redact
ării unei reviste universitare la nivel naţional, i-a venit domnului  profesor de literatură română şi universală de  la Universitatea ‘’Ion Creangă’’ din Chişinău, domnul Valeriu Ciocan, acum 15 ani. Revista s-a vrut a fi, de la bun început, drept un sprijin real pentru tinerii autori de literatură românească, răsăriţi din rândurile studenţilor. În paginile ei, de-a lungul timpului, s-au lansat numeroase tinere vlăstare ale scrisului, multe dintre ele confirmând de-a lungul timpului. Dintre numele ce s-au impus peste ani şi care  şi-au făcut ucenicia în cadrul acestei reviste, amintim pe Gheorghe Bucur, Maria Vreme, Ştefan Soltan. Evident că întâlniţi personalităţi cunoscute şi dumneavoastră.
La realizarea revistei
‘’Muguri literari’’, au contribuit atât profesori cât şi studenţi, fiecare categorie în parte aducându-şi propria contribuţie în cadrul colectivului redacţional, conlucrând ca un tot unitar. 
Aparut
ă într-un moment în care în Basarabia domina o limbă românească scrisă şi vorbită rusificată, revista şi-a propus, de la primul număr, un sens mai pur să dăm vorbirii limbii gintei. O exprimare mai curată, mai românească. Iar prima provocare a fost chiar impunerea sintagmei de :"limbă românească", în rândurile cetăţenilor moldoveni. Adresându-se, în primul rând unor medii universitare, spiritul ideii acesteia, a avut un impact cu rezultate mai directe asupra cititorilor. Efectele "terapiei" cu muguri de românism au fost evidente, dar, pentru a-şi atinge în totalitate scopul, atât ca şi concepţie dar şi ca puritate şi corectitudine lingvistică, revista mai are încă mult de lucru.
Finan
ţarea precară venită din partea Ministerului Învăţământului, constituie un impediment pentru o dezvoltare a revistei, pe măsura ambiţiilor redactorilor. 
Cum principalii colaboratori au fost studen
ţii debutanţi, uneori chiar elevi, nu întodeauna textele înserate au fost de cea mai perfectă calitate. S-au mai strecurat scrieri stângace, uneori un pic naive, specifice unor iluştri necunoscuţi în arta scrisului. Dar însuşi scopul revistei a fost dintotdeana, lansarea la rampă a unor nume, care în acel moment nu  spuneau nimic, dar care aveau posibilitatea de a deveni cunoscute.
‘’Muguri literari’’ a ajuns, la aniversarea unei cifre jubiliare, în situaţia de a trage linie şi a-şi întocmi bilanţul. Să analizeze ce a realizat din ce şi-a propus, să vadă unde a făcut bine, unde a gresit, ce are de făcut în continuare, inclusiv ce are de corectat.
Consider
ăm că idealurile la care s-a înhămat sunt unele generoase, ţelul propus este unul nobil şi necesar. Chiar dacă nu întotdeauna reuşitele au fost depline, ‘’Muguri literari’’ a devenit un nume de revistă de referinţă pe frontispiciul presei culurale modoveneşti, foarte căutată de către studenţi, şi nu numai, coţinutul paginilor ei fiind savurate cu mare plăcere. Iar viitorul, cu siguranţă că îi va oferi deplină consacrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu