vineri, 22 februarie 2013

‘’A fi, inseamnă a fi perceput’’

Fără îndoială că cea mai celebră idee filozofică este aceea a marelui gânditor francez, Decartes ‘’Cuget, deci exist!’’, este izvorâtă din principiile filozofice idealiste. Transpunând-o în zilele noastre, când materialismul este linia dominantă a gândirii omenirii, am putea s-o traducem prin expresia ‘’A fi, înseamnă a fi perceput.
Dacă pe vremea conceptelor filozofice idealiste simplul fapt că cuget îţi conferă certitudinea că exişti, această idee te condamnă practic la izolare, cugetarea impunea o intimitate singuratică, o lipsă totală de contacte cu cei din jurul tau. Din contră, pentru a fi perceput trebuie să comunici cu semenii tăi, să fii într-o permanentă legătura cu aceştia, să te faci înţeles, să fii comunicativ. În zilele noastre, doar aşa poţi susţine că exişti cu adevărat, comunicând cu lumea înconjurătoare, percepându-i pe ceilalti si facandu-te perceput. Comunicarea si percepţia sunt astăzi factorii determinanţi ai existenţialismului uman.
Omul modern este un izvor nesecat de comunicare, între indivizi existând o permanentă interacţiune. Comunicarea şi percepţia sunt atât elemente decisive ale existenţei cât şi ale progresului. Deaceea dacă pe vremuri gândirea, cugetul îţi dovedeau că exişti, astăzi pentru a certifica acest lucru, este imperios necesar a comunica şi a te face înţeles şi perceput. Astfel, principiul descartian ‘’Cuget, deci exist!’’, face astăzi loc mai modernului ‘’A fi, înseamnă a fi perceput’’.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu