luni, 30 iulie 2012

’’Sângerei, colț de rai’’



"Partir c'est murir en peu" A pleca înseamnă a muri un pic. Când, în toamnă mi-am umplut rucsacul cu vise și speranțe și am pornit spre cele patru zări ca să cuceresc nesfârșirile albastre, ceva s-a stins în mine, părăsind Sângereiul meu drag.
Era un amurg de început de septembrie. Soarele însângerat invadase bolta cerească, murind odată cu toate nostalgiile copilăriei mele. În față mă astepta viitorul, sperantele, dorințele unei cariere de succes. În urma mea lăsam crâmpeie de neant, amintiri dureros de frumoase, zburdălnicia copilăriei, romantismul adolescenței, primele iubiri, primele gânduri, primele împliniri.
Sângereiul meu iubit..... Cui te las? Aș vrea să te iau cu mine, ca pe un talisman aducător de noroc, ca să-mi veghezi toți pașii pe care îi voi avea de urmat.
În după-amiaza aceea, plină de bucurii și dureri, petrecută de rude, prieteni, am pornit înspre centrul micului nostru orășel. Rămas bun, camera mea. Rămâi și veghează toate visele mele de copil, zămislite  dar și îngropate între cei patru pereți.  Astăzi  pornesc ca să dau finalitate unor idealuri mai maturizate.
Rămâi cu bine, casă bătrânească, curte, nuc bătrân, unde adesea m-am relaxat la umbra ta, cu scrânciobul din care adesea voiam, parcă să-mi iau zborul. Astăzi, cu adevarat aripile tinereții mele, mă înalță spre astre, pornind la drum.
Cu bine, uliță a copilăriei. Te las, sau te-aș lua cu mine. Cum aș lua tot Sângereiul, nu doar în suflet, unde îl voi purta în veci, dar l-aș lua ca atare, cu oameni, cu case, cu trecutul lui. M-aș mândri cu el și l-aș arăta tuturora ca pe cel mai de preț giuvaer.
Sângereiul meu iubit, cel încărcat de istorie, cu prima atestare documentară în anul 1586, bătrânul meu oraș a stat în calea marilor futuni, înfruntând dușmani, primejdii, ținând drept stindardul ființei naționale pe aceste meleaguri. Din cele mai vechi timpuri, Sângereiul a dat fii destoinici ai patriei noastre. Astăzi ne mândrim cu poetul Ion Hadarcă, cu Gheorghe Duca, Președintele Academiei Republicii Moldova, avocatul Vitalie Nagacevschi, parlamentar moldovean. Alți oameni de cultură cu care ne mândrim, precum Petru Hadârcă, regizor și actor, precum și Anton Crihan , politician, profesor și publicist român basarabean.
Sângereiul este și un remarcabil centru economic al Republicii Moldova. Centru raional, cu 14.700 de locuitori, concentrând un important numar al forțelor de producție din zonă.  Aici întâlnim importante obiective economice, cum ar fi: societatea pe acțiuni „Fabrica de vinuri Sângerei” care funcționează din anul 1956. Principalul gen de activitate este prelucrarea strugurilor și a merelor. În ultimii 5 ani pe teritoriul fabricii s-au deschis secții de îmbuteliere a uleiului de floarea soarelui, câteva întreprinderi printre care Î.M. „Bel-Alco”, „Vinagroprofit” S.R.L.  Mai activeaza  întreprinderea „Gelibert” S.R.L., unul din cei mai importanți producători și distribuitori de sucuri din republică. În agricultură în prezent activează 43 de gospodării agricole și mai mulți agenți economici. Unul dintre cei mai importanți agenți economici este societatea cu răspundere limitată „Agro-Sângerei”. Pe teritoriul orașului funcționează 7 unități de alimentație publică, 1 piață și o rețea vastă de unități de comerț cu amănuntul. De asemenea în oraș sunt filiale a 3 bănci comerciale și a unei companii de asigurări. Serviciile de consultanță juridică sunt prestate de 3 centre de profesie.
Fiind centru administrativ raional, Sângereiul meu drag deține și infrastructura adecvată. Clădiri ale administratiei locale și zonale, străzi  asfaltate, cat și fete frumoase. Sistemul de învățământ este format din 4 instituții preșcolare, 2 școli de studii medii generale și 2 licee în care își fac studiile 2.360 elevi. Sistemul de ocrotire a sănătății este format din 7 instituții medicale: un spital, un centru al medicilor de familie și altele. Pe teritoriul orașului funcționează 5 farmacii. Instituțiile culturale ale orașului sunt reprezentate de o bibliotecă publică și o casă de cultură.  În oraș funcționează orchestra populară de fanfară – din 1980 Colectiv Artistic Emerit din republică. Ansamblul model „Busuioc moldovenesc” a fost înființat în anul 1964, iar în anul 1989 ocupă locul I la concursul republican. Orașul dispune de 4 construcții sportive. Echipa de copii de fotbal participă în campionatele naționale și în diverse turnee internaționale.
Aceștia sunt oamenii și obiectivele orașului. Pe aici mi-am purtat pașii vreme de 18 ani, pana m-am înălțat pe picioarele mele.
Îmi aduc aminte de iazul unde mergeam de mică la scăldat cu prietenii, de parcul unde au înflorit primele mele vise. Orașul încărcat de istorie și de amintiri, îmi desfată ochii cu frumusetile lui, acuma la plecare. Am lăsat în urmă ulița copilăriei și am păsit agale spre centru, pe una dintre străzile moderne ale Sângereiului. Case noi, arătoase, spațioase, atestând hărnicia oamenilor acestor locuri, cu gospodării bine încropite.
Așa este tot orașul cu  resurse acvatice formate de râul Ciulucul Mare, care intersectează orașul, și de 8 iazuri și heleștee cu o suprafață totală de peste 50 ha.
De la ferestre cunoscuții îmi fac semne cu mâna. În colțul genelor unora, mijesc lacrimi. Prietene de-ale mele ies la porți și mă îmbratișează. Mama intră prin toate magazinele alimentare întâlnite în drum, împovărând rucsacul pe care mi-l poartă tata.
Privesc spre ulița noastră, spre casa ce se vede în zare. Inimă, ce faci? De ce ramai în urmă? De ce te-ai oprit în pragul casei? Vino. Stiu, ți-e greu și tie, mi-e greu și mie, dar trebuie s-o pornim la drum. Nemarginirile albastre ne așteaptă să le cucerim.
Am ajuns în centru. Taxiul va veni peste 15 minute. Mă așez pe o bancă și privesc cerul Sângereiului meu. I-o fi spunând așa orasului drag de la culoarea cerului de deasupra lui, îndurerat că mă pierde?
Dealurile din zare îmi fac cu mâna. Unde este acum fetița de odinioara, fetița cu părul de spice coapte, micuță, de-o șchioapă, pe vremea când alergam pe pajiști, căutând în iarbă fragi coapte. Sau adunând flori de câmp, împletind cu ele și cu visurile mele, coronița vieții.
Uite și pădurea de unde ne întorceam cu coșurile pline de ciuperci sau de zmeură.  Aici am participat la primele tabere, aici au înmugurit frumoase amintiri.
Parcul de peste drum mă îmbie cu aleile lui curate, umbrite. Nu, parcule drag. Acum plec departe. Cine știe când pașii mei vor mai mângaia fruzele foșninde din colbul toamnei?
Pornesc in lumea largă. Știu unde va fi prima haltă, dar oare care va fi destinația urmatoare? Unde mă va purta destinul? De ce trebuie sa las toate frânturile mele de viață, toate amintirile mele poleite cu suflet de copil?
Sentimentul dezrădăcinarii este dezolant. Sufletul îl simt pustiit. Simt un gol imens în locul unde ar trebui să-mi bată inima... Parcă m-aș lăsa pe aceste meleaguri pe mine, floare într-un colț din gradina casei părintești, iar în locul meu, o adolescentă necunoscută a pornit spre lumea largă.
Se apropie ora plecării. Jumătate din mine, condusă de rațiune, așteaptă cu nerăbdare taxiul care iși va lua zborul cu mine, ducându-mă să-mi desăvârșesc menirea. Cealaltă jumătate, partea cu inima, cu sufletul, cu sentimentele, ar fi vrut ca toate cauciucurile taxiului să sară în aer, iar acesta să nu mai porneasacă niciodata nicăieri.
Mi-ar fi plăcut să rămân toată viața în colțișorul acesta de Rai. Poate ca mă voi întoarce, asta mi-am propus. Dar deocamdata știu că n-am să te mai văd un timp, Sângereiul meu iubit. Rămâi în urmă cu toate amintirile mele. O fărâma din sufletul meu rămâne aici, la sânul tău, lângă poala mamei. Lângă brațul vânjos al tatălui, lângă frații mei, lângă tovarășii de joacă și de vise, alături de pietrele din caldarâmul ce șerpuieste prin fața casei noastre.
Rămas bun, Sângerei iubit.  Rămas bun, oameni dragi. De la geamul taxiului vă fac tuturora semne cu mâna. Lacrimile mele vor spala toate noroaiele ale acestei toamne ce va să vie. Însemnez cu jurământ acum, la desparțirea de copilărie și de adolescenșa timpurie, că voi reveni la voi, dragi locuri natale, mai puternică, mai înțeleaptă, mai învățată, cu sporite energii. Și cu speranța că, peste ani, când un student de atunci, originar din Sângerei, va avea de vorbit despre orașul său și despre personalitățile ilustre născute pe aceste plaiuri, activitatea mea din anii care vor urma, îl va îndreptăți să pomenească și de mine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu