luni, 30 iulie 2012

ET IN ARCADIA EGO


Săptamâna de practică a început sub cele mai bune auspicii.
 În prima zi, anume marți 24. 04.2010, am stat de vorbă cu domnul profesor Ghenadie Nicu, unul dintre cei mai iubiți dascăli ai noștri, pe care l-am avut la catedră în primul semestru. Acesta ne-a împărtașit din experiența de gazetar a domniei sale, pigmentându-și istorisirea cu multe amănunte picante. Ne-a povestit despre începuturile activității în această meserie, despre suișurile și coborașurile  carierei, despre succese, insuccese, încercări trecute cu brio, sau nereușite. Ne-a explicat ca meseria de gazetar este una plină de riscuri, adeseori jurnalistul  fiind expus pericolelor, spunându-ne că  uneori s-a întâmplat să fie amenințat și cu bătaia. Dar trecând peste neajunsuri, meseria de ziarist este  una minunata, lupta în slujba adevărului și pentru informarea corectă a oamenilor, îți aduce multe satisfacții și împliniri.
După discuția cu domnul profesor, programul nostru a continuat în sala de lectură a bibliotecii Universității, același program, la bibliotecă, avându-l și a doua zi. Aici am studiat manualele de jurnalism , care ne-au ajutat mai bine să întelegem toată varietatea genurilor de scriere a unui text jurnalistic.
Momentul culminant al saptamânii de practică a fost ziua de joi, când am făcut o drumeție la Chișinau, unde am vizitat o redacție de ziar, o televiziune și două posturi de radio.
Prima vizită am făcut-o la ‘’Ziarul de gardă’’. Aici am văzut condițiile și tehnica de lucu a colectivului redacțional. Am constatat că ‘’Ziarul de gardă’’, deși unica gazetă de investigații din Republica Moldova, își desfășoară activitatea în condiții destul de modeste.  Dar, beneficiind de un colectiv inimos, a reusit să se impună printre  cele mai iubite ziare din Republică. Secretul succesului este faptul că această gazeta  pune un deosebit preț pe jurnaliștii tineri. Doamna directoare Alina Radu ne-a mărturisit intențiile  dânsei de a colabora cu noi, tinerii studenți, viitori jurnaliști.
Următorul obiectiv a fost ‘’Radio Chișinău’’, filială a radiodifuziunii române. Aici am putut vedea pe viu chipurile celor ale căror voci le savuram în eter, zi de zi, chiar în exercițiul funcțiunii. Condițiile de lucru de la ‘’Radio Chișinău’’ erau dintre cele mai bune, spațiul de lucru, cât și logistica, fiind deosebite. Domnul director ne-a vorbit despre noblețea meseriei pe care ne-am ales-o, îndemnându-ne să nu abandonăm drumul pe care am pornit.
A treia etapa a vizitei noastre s-a numit televiziunea ‘’Publika’’, unde am putut constata condiții de lucru occidentale. Emoționant a fost faptul ca ne aflam la cațiva metri de prezentatorii știrilor TV, emisiune care mergea în direct. Aici am putut constata cum se realizează o emisiune de știri, cu toate rubricile sale: actualități, politică, sport, meteo. Unul dintre redactori a luat în primire calitatea de amfitrion, purtându-ne prin toate salile si studiourile, studiouri pe care nu le văzusem până atunci decât la televizor. Am vizitat inclusiv și saloanele de machiaj, bucătăria și etajul doi, unde câțiva zeci de tineri își făceau meseria la calculatoare.
Ultima haltă a periplului nostru a fost radio ‘’Vocea Basarabiei’’. Aici am constatat că existau condiții de lucru ceva mai modeste. Un domn din conducerea redacției ne-a vorbit despre orientarea pro-românească a postului de radio, despre menirea lor, despre lupta la care s-au înhămat pentru reîntregirea neamului românesc.
Dupa aceasta ne-am dus la autocar și ne-am reîntors la Bălți.
Ultima zi de practică a fost ziua de vineri, zi destinată impresiilor și comentariilor. Am rememorat toate etapele acestei săptămâni deosebit de fructuoase. În câteva zile, am învățat mai multe  decat într-un semestru întreg. Am făcut cunoștință mai întâi cu activitatea unui jurnalist adevărat, domnul nostru profesor, apoi am acumulat multe date despre presa din Republica Moldova la biblioteca Universității. Iar vizita la cele câteva redacții din Chișinău ne-a ajutat să facem cunoștință, în mod practic, cu felul în care se desfasoară concret munca de jurnalist. Entuziasmul jurnaliștilor, fascinația redacțiilor gazetelor și a platourilor de filmare, discursurile domnilor directori, care își lăudau munca și meseria, ne-a mobilizat și ambiționat.
Eu personal, mi-am  propus, văzând toate acestea, sa lucrez într-o astfel de redacție, să lupt pentru adevăr și dreptate, să fiu în slujba oamenilor, să fiu un soldat curajos și devotat al jurnalismului, asemeni acestor redactori cu care am stat de vorbă, și pe care i-am văzut în exercițiul funcțiunii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu