luni, 30 iulie 2012

’’ MĂRȚIȘOARE, MĂRȚIȘOARE...’’


                                   

Dintotdeauna omul a fost preocupat de lupta Binelui împotriva Răului și de triumful primului.
  Venirea Primăverii, după Iarna rece și rea, reprezintă una dintre victoriile a ceea ce este frumos și bun, împotriva răutăților din natură.
  Sfârșitul iernii și venirea primăverii, este celebrată prin Mărtișor, o sărbatoare specific românească.
  Prin Mărțișor, românii de pe cele doua maluri ale Prutului, slăvesc izbânda speranței, optimismului, a credinței în mai bine, împotriva vicisitudinilor iernii. Din încleștarea frigului cu razele de soare, a întunericului cu lumina, după ultimele zvâcniri ale zilelor geroase ale Babelor, Soarele și Primăvara înving, Natura redeșteptându-se la viată.
Triumful reînvierii și a regenerării este simbolizat de diferite flori de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

  În credința și cultura poporului român, sărbatoarea poartă numele latinesc de Mărtișor, acesta provenind de la luna Martie, luna zeului Marte, zeu al războiului, dar și al câmpurilor, simbolizând în același timp și o sărbatoare agrară.
  Mărtișorul, lupta primăverii cu iarna, își are origini foarte vechi, în legende incă de pe vremea geților. Din noianul de mituri născute de-a lungul timpului, reținem două.
Se spune că soarele a coborât pe Pamânt, luând chipul unei blonde frumoase, superba Elena de la Sângerei. Splendida faptura a cazut cu tronc unui zmeu care a răpit-o și a închis-o in cetatea sa. Așa s-a lăsat iarna grea pe pamânt, fără soare, fără lumină,fară căldură.
  Pământenii aveau nevoie de Soare și voiau să-l elibereze. Un tânar curajos a pornit în căutarea cetății zmeului, a gasit-o, s-a luptat cu acesta și a eliberat minunata fecioara, adică soarele.
  Soarele s-a reîntors, dar tânarul a rămas rănit în cetatea zmeului, sângele i s-a scurs și el a murit. Dar sangele cald a topit zăpada și în locul acela au răsărit ghiocei. Oamenii cinstesc de atunci memoria salvatorului Soarelui. Cinstesc Martisorul prin festivaluri muzicale, prin daruri simbolice, flori, mărțișoare, oferite de bărbați femeilor dragi.

  O altă legendă ne spune ca în plină iarnă, Primăvara, ajunsă la marginea unei paduri, a zărit capul unui ghiocel, răsărit din zăpada. A curățat zapada, dar Iarna a pus viscolul să reacopere ghiocelul și să-l  înghețe.
  Primăvara a curățat din nou zăpada, s-a rănit la mâna, sângele curs din deget a încălzit ghiocelul si l-a readus la viată.
  Cele două culori, albul zăpezii și rosul sângelui, simbolizând una iarna, cealaltă primăvara, se regăsesc în șnurul mărtișorului.
  Acesta este o mică podoabă daruită persoanelor apropiate, de gen feminin, mici daruri primite de la cei dragi.
  În afară de șnur, mărțișorul mai conține un mic talisman, aducător de noroc: trifoi cu patru foi, cosar, potcoavă, sau inimă, floare, simboluri ale dragostei.
  Dar inainte de toate, Mărțișorul și mărțișoarele punctează debutul primăverii. Renasc speranțele, renaște dragostea.
  Mărțișoarele, aceste mici simboluri de iubire, stropi din inima celui care dăruiește, către cea care primește darul, reprezintă și un legământ al iubirii. Bărbatul oferă cadou mamei, soției, iubitei, prietenei, prin mărțișor, o  rază de soare, o șoaptă de iubire, o bataie de inima. Cea mai frumoasă zi a lui martie, reînoadă jurămintele de iubire prin acest mic ghemotoc de aur.
  Aștept și eu cu emotie ziua de 1 Martie, ziua Mărțisorului, ziua mărțișoarelor. Aștept ca razele de soare să-mi mângaie chipul obosit de frigul iernii, lumina lui să-mi picure în suflet, iar cel drag să-mi ofere cel mai frumos mărțisor posibil, să-mi dăruiască inima lui. De la Oradea, din România, nu-mi poate oferi ceva palpabil, deocamdată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu