luni, 30 iulie 2012

La luptă tineri condeieri, pentru apărarea limbii!



Noi, studenții facultății de filologie, vă invităm pe toți să vă ascuțiți armele, adică penele de scris și condeiele și să pornim lupta totală pentru protejarea limbii românești.  Vă invităm pe toți să  vă înmuiați tocurile în călimara deschisă și pe jumatate plină rămasă de la domnul Eminescu, și să continuăm munca începută de dânsul pentru îmbunătățirea și perpetuarea limbii noastre. Să ne apăram limba, s-o purificăm de non-românismele nocive, s-o popularizăm în forma ei cea mai pură. Limba este comoara cea mai de preț a unui popor.
Iubiții mei confrați, astăzi limba noastră românească se află în același pericol ca și pe vremea odiosului Stalin. Avem datoria s-o apărăm, s-o primenim de forme și expresii străine, să curățăm grâul curat al limbii române de neghina amară și să o dăruim poporului ca pe o pâine caldă făcuta dintr-o făina de alb imaculat. Dacă poeții noștri iviți cândva în negura vremurilor, au scris o limbă ca un fagure de miere, datoria noastră este de a transmite fagurele generațiilor următoare, la fel de dulce cum l-am primit și  noi.
Armele noastre sunt de natură filologică. Ajutați de aceste arme va trebui să luptăm. Să extragem seva cea mai pură din pamântul acesta încărcat de istorie, să adunăm pagină cu pagină toate slovele de aur ale literaturii noastre, cu ajutorul acestei scrieri să spălăm în viers de aur vorba românească, s-o aducem acolo unde îi este locul, între cele mai respectate limbi ale lumii. Să punem pe foc toate falsele dicționare care despart limba lui Creangă și Vieru, în mod artificial în două, să le ardem în piețe publice și să zvârlim în mijlocul flăcărilor și pe autorii falselor dicționare. Nu pornim o vânatoare de vrăjitoare, dar nici nu permitem canaliilor să ne pângarească moștenirea sfântă, rămasă de la luceferi și alte condeie de aur.
Avem de luptat cu ignoranța, cu prostia, cu șovinismul, cu anti-românismul. Am devenit slugile veneticilor în propria noastră țară. Cei pe care i-am primit ca oaspeți în casa noastră, astăzi ne călăresc, ne subjugă, ne pângăresc limba. La izvoarele cu ape dulci, ca limba strămoșească, cerbii vin să se adape...porcii să se bălăcească. 
Veniți cu toții să ne scuturăm în sfârșit, să dăm cu ei de pământ, să ne ingrășăm ogoarele cu trupuri spurcate de cotropitori îmbuibați. Și ca o mostră de limbă românească pură, dulce și suavă, vă redau aicea câteva rânduri de-ale marelui nostru poet Mihai Eminescu:

CUM NU VII TU, ȚEPEȘ DOAMNE, CA PUNÂND MÂNA PE EI,
SĂ-I ÎMPARȚI ÎN DOUĂ CETE ÎN SMINTIȚI ȘI ÎN MIȘEI.
ȘI ÎN DOUĂ TEMNIȚI LARGE CU DE-A SILA SĂ-I ADUNI,
SĂ DAI FOC LA PUȘCĂRIE ȘI LA CASA DE NEBUNI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu