miercuri, 10 aprilie 2013

Presa basarabeană, în slujba femeilor şi a persoanelor vârstnice

Misoginismul şi falsa idee că unele subiecte şi persoane n-ar fi de interes public a condus, de-a lungul deceniilor trecute la starea de fapt că femeia, cât şi persoanele de vârsta a treia, ele în sine, cât şi problemele lor, să fie mult mai puţin reflectate în presă, decât ar fi fost cazul. Astăzi, însă, fenomenul a căpătat o reconsiderare. Imaginea femeilor, cât si a persoanelor în vârstă, îşi fac, în ultimul timp, tot mai mult loc, în paginile ziarelor.
Ziarele basarabene ne fac astăzi cunoştinţă cu tot mai multe femei şi bătrânei, bunici de-ai noştri, cu poveştile lor de viaţă, cu trăirile şi aspraţiile lor. Îi întâlnim tot mai des prin jurnale şi reviste, graţie reconsiderării de care dau dovadă astăzi cei aflaţi în slujba presei scrise. Noii condeieri apreciază aceste categorii sociale, drept personaje atractive, carctere puternice, exemple demne de urmat, modele de avut în viaţă.
Dacă femeile îşi fac tot mai des loc în posturi de conducere în viaţa socială, atunci este firesc să le cunoaştem pe cele mai carismatice şi delectându-ne cu lectura zilnică a ziarelor şi revistelor. În primul rând este de neconceput un număr din presa scrisă, fără imaginile aducătoare de lumină, ale chipurile de fete frumoase. Ele reprezintă pata de culoare, broderia luminoasă de pe o pagină, atracţia de frumos, care face să crească tirajul unei reviste, sau a unui ziar. Dive de tot felul, încântă privirile masculine, şi nu numai, spre deliciul financiar al celor care răspund de latura economică în presa scrisă.
Dar menirea principală a gazetelor este exprimată prin cuvânt, Femeia îşi face semnalată prezenţa în pagini de ziar, în primul rând prin ceea ce se scrie despre ea. Astăzi  frecvenţa cu care apar publicate articole despre femei, este cel puţin egală cu cea în care bărbaţii sunt figurile centrale. Se scrie mult despre femei, deoarece poveştile lor sunt interesante, atractive, captivante. Poveşti de viaţă, poveşti mondene, poveşti de vedete. Lupta cu viaţa a unei femei, a unei soţii, a unei mame. Confruntări profesionale din cele mai diverse domenii. Jurnaliştii zilelor noastre au redescoperit femeia şi au redat-o maselor largi de cititori aşa cum este ea, mereu mai fascinantă, mereu mai fermecătoare.
Dar, în presa anilor trecuţi, categoria cea mai neglijată au fost persoanele în vârstă. Mereu cu probleme, mereu cu necazuri, fără nimic atractiv in istoriile lor, aceştia erau mereu uitaţi. Astăzi, însă, bătrânii apar tot mai des în articolele jurnaliştilor. Prin reportaje de la Casele de Bătrâni, articole despre cazuri şi anchete sociale în care erau descrise odiseele persoanelor ajunse la vârsta senectuţii, presa moldovenească de astăzi se pune în slujba acestei categorii năpăstuită de soartă, adesea nedreptăţită de către guvernanţi, încercând să-i ajute în luptele lor cu sistemul, adeseori aducându-le prin articole şi anchete, alinare şi ajutor.
Printre gazetele în care găsim cu precădere articole dedicate femeilor şi persoanelor de vârsta a treia sunt: ,,Timpul de dimineaţă’’, ,,Jurnal de Chişinau’’,,Ziarul de gardă’’. Jurnalişti dedicaţi trup şi suflet acestor categorii sociale pe care îi putem menţiona pe” Mira Tanase, Moni Stănilă, Ala Coica. Între paginile acestor publicaţii, multe femeii au devenit cunoscute opiniei publice, unele au ajuns vedete, problemele altora, sau ale bătrânilor noştri, şi-au găsit alinare, iar de multe ori, chiar şi soluţii.
Ca fiecare societate europeană, şi societatea noastră moldovenească merge înainte, pe calea progresului. Iar paşi înainte înseamnă a te debarasa de prejudecăţi, chiar şi în presă. Una dintre prejudecăţile de care presa basarabeană s-a lepădat, este misoginismul. Jurnaliştii şi jurnalele noastre reflectează astăzi, fără rezerve şi chipul femeii în presa scrisă. Înţelegând şi rolul ei militant, presa nu doar prezintă, dar chiar şi serveşte în rezolvarea problemelor sociale ale femeilor, ori a persoanelor de vârste venerabile, promiţând astfel ca şi în Republica Moldova să avem cu adevărat un jurnalism european, modern, atractiv şi cu tendinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu