luni, 28 aprilie 2014

Autofinanţare studenţească sau o ruşine pe obrazul autorităţilor?

În zilele noastre, este greu de conceput, dacă nu chiar imposibil, o facultate fără laboratoare dotate în care studenţii să-şi desfăşoare activitatea în condiţiile cele mai optime.  Dar nu degeaba Republica Moldova este ţara tuturor posibilităţilor, uite ca în ţara noastră întalnim si aşa ceva. Din păcate, un astfel de exemplu îl găsim si la universitatea Alecu Russo, ba chiar tocmai la grupa de jurnalism din cadrul facultăţii de Litere. Fără laborator, studenţii de la Jurnalism îşi desfăşurau activitatea cu privaţiuni. Organele abilitate în acest sens nu şi-au dat silinţa nici o clipă pentru a ne pune la dispoziţie asemenea laboratoare care ne sunt imperios necesare. S-a înfiinţat şi secţia de Jurnalism care însă a rămas copilul orfan al filologiei. Suficient pentru cei de sus că o avem pe hârtie, dar  în ce condiţii vitrege muncim noi aici, nu interesează pe nimeni.
Printre cei văduviţi de existenţa unui asemenea laborator, se număra şi grupa de Jurnalism din anul II. Dar, spre deosebire de alţii, aceştia nu au aşteptat să le pice laboratorul din cer. Pentru început, tinerii mei colegi au solicitat o sală, promiţând că o vor amenaja ei cu ceva care să semene cu un laborator pentru jurnalism. Obţinând sala, consultând persoane competente care le-au explicat ce trebuie să intre în componenţa unui astfel de laborator, au întocmit lista de inventar cu cele necesare. Au apelat la sprijinul părinilor şi au adunat bani. Apoi s-au pus la sfat. Au analizat ce îşi pot cumpăra din fondurile pe care le-au strâns, au apreciat care le sunt priorităţile şi au trecut la achiziţii şi la dotarea laboratorului.

Da, ceea ce au înfăptuit aceşti studenţi, poate fi numit astăzi un laborator. N-o fi el dintre cele mai moderne şi dotate, dar fetele şi băieţii au făcut ce au putut. Munca lor a dat roade, micul lor laborator fiindu-le astfel de un real folos. Pe lângă faptul că le uşurează şi pregătirea, prin gestul lor au dat un exemplu, putem spune chiar o palmă celor care trebuiau să se ocupe de amenajarea şi punerea la dispoziţia studenţilor a unui laborator. Evident că vina cea mare o au cei care n-au alocat fondurile necesare. A trebuit să aducă aceşti copii bani de acasă de la parinţi şi să facă ceea ce cei responsabili n-au fost în stare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu