luni, 3 decembrie 2012

România pusă la colț de către UE


Probabil că de la intrarea ei în Uniunea Europeană și până în ziua de astăzi, niciodata n-a fost Romania mai în atenția lumii occidentale, precum s-a găsit vara aceasta. Iar cei doi eroi care au "speriat" vestul, n-au fost alții decât, de-acum inseparabilii, Victor Ponta și Crin Antonescu.
Aceștia au vrut să se remarce printr-o demonstrație de forță, în urma căreia să pună mâna pe toate structurile Puterii din România. Constituiți într-o Alianță mai mult decât nefirească după cum îi spune și numele USL, adevărata strutocamilă, precum cea din scrierile lui Dimitrie Cantemir, o alianță între un partid de dreapta și un partid de stânga, rar poate fi întâlnită în lume. Și bineînțeles că nu putea să lipsească de pe meleagurile carpato-danubiene o astfel de arătare împotriva naturii (era să spun "acest anus împotriva naturii" )
Profitând de nemulțumirile populare pricinuite de către măsurile de austeritate luate pentru a contracara criza economică din UE, măsuri luate, de altfel în toate statele Uniunii, mai mulți parlamentari trădători, au fost atrași în primăvară, de la Alianța aflată atunci la putere, de partea USL. Astfel Ponta și Antonescu au ajuns să dețină controlul Parlamentului României. A doborî Guvernul Ungureanu printr-o moțiune de cenzură, era de-acum floare la ureche, USL reușind să-l impună pe Victor Ponta drept premier al României.
Câteva luni, cei doi poli ai Puterii, Băsescu și Ponta au coabitat mai mult ca șoarecele cu pisica. Marele nemulțumit era însă Crin Antonescu. Dacă tovarășul său de "arme", Victor Ponta, se văzuse deja cu sacii în căruță, devenind șef al Guvernului, Crin rămăsese, deocamdată, un simplu senator, deși el viza fotoliul de Președinte al țării, în locul lui Traian Băsescu. Acest lucru nu se putea întâmpla  în conditii normale, decat la finele anului 2014, când urmează să expire mandatul lui Băsescu.
Și totuși se poate. Da, în România se poate. Aici se poate totul. Parlamentul devenise o sucursală a USL și va vota orice lege își dorea conducerea Uniunii.
Planul de a fi "înscăunat" Crin, era deja elaborat. Președintele Băsescu nu se mai bucura de simpatie populară, deoarece el era considerat artizanul măsurilor de austeritate, luate cu un an în urmă. Era limpede că în cazul unui Referendum, cetățenii vor vota demiterea acestuia. Dar până la Referendum și demitere, trebuia realizată suspendarea președintelui de către Parlament, lucru imposibil în condițiile legislative existente. Nici o problemă. Legile sunt votate de către Parlament, iar majoritatea în cele două Camere era de parte USL.
Iar dacă Crin și Ponta ar fi vrut să se decreteze ca Legea gravitației universale să nu mai fie valabilă în România, Parlamentul ar fi votat cu siguranță după dorința șefilor. Afirm acest lucru, întrucât ceea ce a urmat devine de-a dreptul halucinant.
Trebuia realizată suspendarea lui Băsescu și înscăunarea lui Antonescu. Dar suspendarea era aproape imposibil de realizat, fără netezirea drumului. Au fost urmați anumiți pași, aparent fără legătură între ei, dar făcând parte dintr-un plan bine stabilit.
Orice lege votată în România, pentu a intra în vigoare, trebuiește, în prealabil, publicată în Monitorul Oficial.Urgentarea sau amânarea publicării, influențează momentul intrării în vigoare a respectivei legi. De aceea, Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea Guvernului lui Ponta, astfel ca acesta să poată decide momentul publicării diferitelor legi, după cum îi dictau interesele cu  privire la suspendare.
Singurul care se putea opune eventualelor ilegalități cu privire la suspendare, era Avocatul Poporului. Să nu fie deranjat de către acesta, Victor Ponta l-a măturat cu o simplă mișcare de palmă, de pe esichierul vieții publice din România și și-a pus propriul om de casă în locul rămas vacant.
După ce s-ar fi realizat suspendarea lui Băsescu, președinte interimar, până la soluționare, urma să devină Președintele Senatului. Dar acest post era ocupat de către Vasile Blaga, membru PDL, deci din tabăra lui Băsescu. Pasul următor a fost înlocuirea, practic în condiții ilegale a lui Blaga cu Antonescu, după principiul "Noi suntem mai mulți, noi facem cum vrem". Ajuns Președinte al Senatului, mai rămânea un singur pas, suspendarea, pentru ca Antonescu să ajungă interimar în locul lui Băsescu.
Dar pentru a se realiza suspendarea, mai trebuiau modificate câteva legi, iar Parlamentul le-a modificat dintr-un condei. România devenise o junglă legislativă. Legea suspendării a fost modificată, iar atribuțiunile Curții Constituționale au fost restrânse, deoarece ea era cea care avea competențe de a interzice toate aceste matrapazlacuri, lucru pe care l-ar și fi făcut. Este declanșată procedura de suspendare, președintele țării este suspendat, iar Crin Antonescu devine președinte interimar. Prevederile legale făceau însă imposibilă validarea Referendumului de demitere, în condiții normale. Fără a ține cont nici măcar de cele mai elementare principii, încălcând legile și Constituția, Parlamentul subordonat clicii conuse de către cuplul Ponta-Antonescu, modifică Legea Referendumului. Sunt stabilite modalitățile de desfășurare a Referendumului, total favorabile demiterii, după modificările abuzive aduse legilor.
Drumul acaparării puterii în România, de către cei doi copreședinți USL, era deschis. Totul era stabilit în favoarea demiterii. Legile au fost modificate în favoarea lor, regulile au fost stabilite de către ei. Doar că Uniunea Europeana și Cancelariile democrațiilor occidentale, nu puteau rămâne pasive la încălcări atâta de flagrante ale statului de drept. Ponta a fost chemat la ordine și urecheat, atât la Bruxelles, cât și la Cancelaria Federală a Germaniei. I s-a predat, ca unui școlar impertinent un plan în 11 puncte care trebuia îndeplinit în totalitate, pentru a se restabili ordinea legală. În primul rând trebuia repusă în drepturi Curtea Constituțională și lăsată să delibereze asupra principalelor hotărâri parlamentare. Neavând încotro, premierul României și-a luat angajamentul că va restabili ordinea de drept în țară. Uniunea europeană, Germania, SUA, Marea Britanie, Manuel Barosso, Angela Merkel, toți conducătorii occidentali erau vădit îngrijorați de ceea ce se întamplă în România. Se spunea că România era la un pas de situația din Ucraina sau Belarus. Democrația și statul de drept erau amenințate.
Victor Ponta a abordat dubla măsură. Dacă în fața occidentalilor își lua angajamente, în țară încerca sa abordeze în continuare, o poziție de forță. Mult mai vocal s-a dovedit a fi Crin Antonescu. În definitiv, era vorba de postul de Președinte la care aspira. Curtea Constituțională a hotărât ca referendumul să se desfășoare după regulile, după legile existente înaintea modificărilor USL-iste. Ponta și Antonescu au mai încercat să obstrucționeze legalitate, multi i-au numit puciști, acțiunile lor în cascadă fiind catalogate drept încercare de lovitură de stat.
Desfășurat în condiții constituționale, evident că Referendumul nu avea cum să fie validat. Cvorumul cerut de către Legea Referendumului nu avea cum să fie realizat. Viciu legislativ, inechitabil, dar, până când legea va fi modificată, ea trebuie să fie respectată în norma existentă.
După constatarea neîmplinirii condițiilor impuse de lege, Referendumul trebuia declarat invalid în 2-3 zile. Dar, Crin Antonescu, cocoțat în fotoliul din fruntea țării, nu mai voia să coboare. Se obișnuise cu aerul înălțimilor și nu voia să cedeze altuia jucăria sa. Armata de juriști din USL a căutat să găsească și să uzeze de tot felul de chichițe, doar, doar vor reuși să valideze Referendumul care ar fi fost total în defavoarea sa și ar fi dus la demitere.
A fost o vara de circ total în România. O dispută absurdă în urma căreia toți au pierdut. Ponta și Antonescu au ieșit înfrânți, Băsescu cu poziția zdravăn zdruncinată, cu legitimitatea ocupării postului de președinte al țării, pusă la îndoială, USL-ul cu procente în sondajele de opinie în scădere, PDL-ul șifonat. Dar cel care a pierdut cel mai mult, a fost poporul român. Evenimentele verii au constituit un șoc regresiv pentru economia românească, tendințele de nerespectare a statului de drept au alungat investitorii străini, creșterea economică, ajunsă printre cele mai mari din Europa, a devenit una minimă, întreaga vară, leul românesc a fost în cădere liberă, puterea de cumpărare a românilor a scăzut, în ciuda măririlor de salarii, trecerea în 2014 la moneda euro a devenit greu de atins. Intrarea României în Spatiul Schengen, iminența pentru luna septembrie, s-a amânat pentru o dată nedeterminată.
Este un lucru știut. Întotdeauna nota de plată pentru greșelile guvernanților  o are de achitat poporul, dar și asta este adevărat că fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită, pe care singur și i-a ales.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu