miercuri, 26 decembrie 2012

Gigi Becali de Sângerei

Măi Radic Vasilievici, tu ești cel mai mare bou pe care l-am întâlnit eu vreodată. Dar știi de ce ești tu bou? Pentru că mă-ta-i vacă.
Cioban ce puți a berbec, cu minte de oaie creață. Violator de oi, cumnat cu toți berbecii. Tu, care vii din fundul Sângereiului, cu călcâiele crăpate și pline de bălegar de vacă, cu unghii negre sub ele, de cum te scarpini în cur. Când te descalți, distrugi ecosistemul. Arunci obiala împuțită înspre lup, când acesta atacă turma, stâna, și lupul sucombă asfixiat. Toți mieii fătați în primăvară, sunt dupa chipul și asemanarea ta, o, tu tată de  mielușei.
Zilele trecute, vineri, la Sângerei s-a ținut mare sărbătoare. S-a împlinit anul de când te-ai spălat ultima oară. Bine, nu prea te spălaseși tu nici atunci, dar te-a prins ploaia cea mare. Iar mâine va avea loc un important eveniment sportiv. Bătaie cap în cap între tine și Gogu, berbecul cel cu coarnele răsucite. Motivul? Te-a provocat la duel deoarece te-a prins la Rița Mioriţa, oița țurcană, cea mai dragă lui, dar și ție.
Dar nu dispera, chiar dacă berbecul te va învinge. Şi cel care va pierde lupta, adică tu, are rezervat un premiu de consolare, graţiile oiţei bârsane cea schioapă de un picior şi plină de râie. Acuma nu se ştie tu ai luat râia de la oaie, sau oaia de la tine. Iniţial crezusem că turma ta este una neconvenţională, total diferită de tradiţiile strămoşesti, adică lipşeste măgarul. Apoi mi-am dat seama că tu eşti pe post de măgar. Sintagma împământenită de secole, "ca măgarul între oi", s-a transformat, în cazul tău şi a turmei tale, într-o expresie mult mai pitorească, "ca Radu Ursulică între oi". Ai şi o meserie complementară de mare viitor în Republica Moldova, sortator de oi. Cu diplomă în toată regula. Sortezi oile albe, de oile negre: de-o parte cele albe, de cealaltă parte cele negre.
Dar să ştii ca ma miră tare cum de nişte "domnişoare" atâta de delicate precum oiţele tale, s-au lăsat seduse şi sărutate de către tine. Latrina din curtea prostului satului, miroase mai frumos decât gura ta. Dinţii tăi, adevărate caverne înnegrite, put îngrozitor. Printre ei, resturi de mâncare intrate în putrefacţie, dezvăluie curioşilor ce meniu ai avut  cu o zi înainte. Între dinţii tăi, găsim un adevărat reţetar şi lista de bucate cu ce aţi avut la masă. Te rog, nu deschide gura, hoitul unui câine mort de-o săptămână, în plină vară, reprezintă un adevărat parfum, pe lângă miasmele ce ies din gura ta. Aşa îţi miroase cavitatea bucală, încât nimeni nu mai conştientizează daca e vorba de gura ta, sau e doar curul.
Am auzit că şi tu contribui direct la producţia de brânză de la stână. Cantitatea de brânză pe care o aduni de pe capul organului tău genital ar ajunge, zilnic, pentru a umple 100 de plăcinte. Te-am urmărit într-o zi când te îmbrăcai. Studiai izmenele, care parte vine în faţă şi care la spate. Explicai celor din jur că pata gălbuie vine în faţă, iar cea maro se potriveşte la fund. Şi dacă lâna nu prea se mai caută, te-ai reprofilat pe producţia de măsline. Nu că ai avea vreo livadă de măslini, dar, cât e ziua de lungă, aştepţi la curul oilor cu găleata pregatită, şi aduni de pe jos, din iarbă, "măslinele" produse de către oi şi eliminate prin orificiul de sub coadă. Şi când ţi se pare că au eliminat prea puţine măsline, le sufli pe borta curului, doar, doar ţi-or mai slobozi câteva, direct în gură.
In urma cu cativa ani, te aflai pe un vapor, pe ruta Odessa-Constanta, ai alunecat de pe punte si ai cazut in mare. Marinarii te-au salvat imediat si te-au scos din apa. Dar, de atunci marea se numeste Marea Neagra. S-a innegrit de la glod.
Nu degeaba toţi locuitorii Sângereiului se "mândresc" cu tine. Încetul cu încetul, ai devenit mascota oraşului. Să nu te miri că după moarte, concitadinii tăi te vor împăia şi te vor înfige într-un păr, pe post de sperietoare de ciori, în careva livadă. Doar că după aceea, nimeni nu va mai gusta din fructele împuţite cu prezenţa ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu