joi, 6 decembrie 2012

Miasma care ne înconjoară


O expresie celebră ne spune că ‚,hârtia suportă orice’’. Aceeași idee, este valabilă pentru simțul olfactiv. Sărmanul nostru nas, este obligat și el, să suporte toate miasmele pământului. Noi încercăm să-l obișnuim cu cele mai delicate parfumuri, dar lumea înconjurătoare aduce dinaintea nărilor noastre cele mai felurite duhori. Ceea ce ne înconjoară nu reprezintă doar saloane parfumate, grădini cu magnolii, buchete de trandafiri, ci și un vast amalgam de felurite mirosuri provocatoare de dezgust.
Omul încearcă întotdeauna să mascheze mirosurile neplăcute, deoarece el însuși este un izvor de astfel de miasme. De la sudoarea corpului de zi cu zi, transpirația noastră permanentă, până la alte surse care gâdilă într-un mod dezagreabil nările oricui, omul are de luptat cu propriile sale mirosuri. Noi ne combatem propriile duhori pe care le amanăm printr-o igienă corespunzătoare. Probabil, că și gradul de civilizație al unui popor, al fiecărui individ în parte, se poate măsura și prin felul de mirosuri pe care le emană.
Dacă noi ne străduim să răspândim în jur fiorul parfumurilor fine, asta nu înseamnă că nu ne confruntăm la fiecare pas, în lumea asta care ne înconjoară, de tot felul de duhori repulsive. Reziduurile, dejecțiile, gunoaiele fac parte din universul nostru, din habitatul fiecărei comunități în parte. Și unde este mizerie, există și mirosuri neplăcute, duhoare. Pornind de la ghenele de gunoi, continuând cu canalele care colcăie de mizerii, întâlnim la tot pasul focare de infecție, generatoare de duhori.
Societatea face tot posibilul să mascheze aceste miasme îngrozitoare. Servicii speciale de salubritate încearcă să mențină un echilibru între ceea ce este și ceea ce ar trebui să fie, în natură, în materie de duhori. De conștiinciozitatea cu care aceste servicii își îndeplinesc îndatoririle, depinde și intensitatea mirosurilor neplăcute, care ne invadează. Străzi măturate, sau nemăturate, gunoaie transportate la timp, sau nu, întreținerea adecvată, sau inadecvată, a curățeniei, toate acestea influențează pozitiv sau negativ calitatea mirosului din așezările umane.
De obicei, duhorile însoțesc lumea animală. Peste tot frecvente, în grajduri, cocine, cotețuri, în zonele în care există crescătorii de animale. Animalele provoacă duhori, iar omul are datoria de a curăța în urma animalelor, pentru a elimina mirosurile inadecvate. Dar, adeseori omul este un animal mai împuțit decât animalele adevărate. Educația precară îl conduce spre o menținere a curățeniei total ineficientă. Lipsa de cultură, lenea, nepăsarea, îl fac pe om să accepte duhorile din jur, în loc să dea dovadă de educație și civilizație, și să-și facă curat în jurul său.
De cele mai multe ori, dovadă cu adevărat elocventă că omul este un animal prost educat, sunt acele încăperi pe care ar trebui să le numim toalete, în fond doar niște haznale ordinare. Locurile unde civilizația și educația este minimă, iar duhoarea maximă, sunt veceurile publice. Este un act de mare curaj, a te încumeta să-ți satisfaci nevoile în astfel de locuri. De la intrare te întâmpină în tot locul produse fecale, puțind îngrozitor, iar dacă ai ,,norocul’’ să calci unde nu trebuie, poți căra după tine această duhoare incontestabilă. Din păcate, însăși Universitatea noastră, se mândrește cu astfel de bude insalubre, emanatoare de mirosuri pestilențiale. Pe o rază de mai mulți metri, în jurul veceurilor universității, se produce un adevărat genocid ecologic. Budele noastre, cele de toate zilele, sunt adevărate bombe ecologice, inepuizabile surse de duhori.
Paradoxal, un astfel de lăcaș didactic, o Universitate care trebuie să producă cei mai civilizați cetățeni ai țării, este frecventată de către cele mai josnice exemplare umane, din punct de vedere al educației. Dovadă de netăgăduit în acest sens, reprezintă halul în care au ajuns veceurile noastre. Duhorile emanate de aici se iau la întrecere cu adierea de mirosuri ale parfumurilor fine folosite de către studente, și fără îndoială, duhorile împuțite ies mereu învingătoare din această instituție.
Dacă ești dornic de a inhala miasme împuțite, n-ai decât să vizitezi un veceu public. După aspectul degradant, și după duhorile care răzbat de aici, putem trage concluzia că, din punct de vedere al civilizației, al educației, nimic nu ne deosebește de bravele noastre necuvântătoare domestice. Omul, acest animal biped, nu numai că așa doarme cum își așterne, dar, asemenea duhori va inhala, după cum întreține mediul în jurul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu