duminică, 9 decembrie 2012

ROMânia

Una dintre cele mai delicate probleme din România este problema Romilor, a țiganilor. Numărul lor este destul de ridicat. Cu 2-3 secole în urmă, România a fost prima țară din Europa care a dispus eliberarea țiganilor din robie și de aceea mulți țigani din țările europene s-au refugiat în România.
Fiind un popor predispus nativ spre o sumedenie de activități negative, au constituit de-a lungul timpului, întotdeauna, o problemă. Astăzi, țiganii sunt o pacoste pentru România, atât pe plan intern cât și în relațiile cu unele țări europene.
Romii sunt o comunitate compactă, care trăiesc în grupuri distincte, constituind adevărate patriarhate, având legile lor proprii. Evident că nu toți țiganii constituie o problemă. Mulți sunt harnici și gospodari, dar o bună parte din ei sunt predispuși spre infracționalitate, aducând grave prejudicii României, în țările în care au emigrat temporar. Guvernul României ar trebui să ia o serie de măsuri pentru integrarea deplină a acestora în societate. Și aici mă refer la țiganii săraci, nu la cei care locuiesc în adevărate palate, cu kilograme de aur atârnând de ei, cu 5-6 limuzine în curte.
Țiganii săraci locuiesc în cocioabe, în adevărate ghetouri. Fără curent electric, fără apă curentă. Adesea își construiesc colibe la gropile de gunoi ale orașelor de unde se și hrănesc. Despre igienă nu poate fi vorba.
Problema lor principală este că se feresc total de muncă. De aceea, statul ar trebui să le construiască locuințe sociale, unde romii să trăiască în condiții civilizate. Să-i îndrume spre muncă și să le asigure locuri de muncă. Să-i oblige să-și dea copiii la școală, unde învățătorii să le acorde o atenție specială. De asemenea, să le asigure asistență psihologică.Trebuie educați să renunțe la furturi și la alte infracțiuni. Să respecte cu toții litera și spiritul legii, pregătiți ca atunci când ies peste hotare să respecte legile țării respective și să nu aducă prejudicii României. Și în România și peste hotare să dorească să muncească, nu să fure sau să cerșească.
Dacă s-ar realiza toate acestea, România ar câștiga din partea cinstei și corectitudinii un  important segment de populație care ar putea aduce în interiorul țării beneficii, iar în exterior laude în loc de prejudicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu