duminică, 21 octombrie 2012

Parada modei și a prostiei la Universitatea ''Alecu Russo''



Nu știu cât este de valabil proverbul  că ’’Nu haina îl face pe om’’, dar în orice caz, scoate în evidență poziția socială a majorității indivizilor. Și cum în Universitatea noastră întâlnim un amalgam de studenți, de pe diferite trepte ale societății, și vestimentația acestora este dintre cele mai variate. Întâlnim de la ținute extravagante, pâna la îmbrăcămintea cea mai modestă. Evident că vestimentația cea mai des întâlnită, este una decentă, dar totuși în pas cu moda.
Zilele trecute, mi-am urmărit colegii și colegele de universitate cum se îmbracă. M-a impresionat în mod plăcut bunul gust al unora, însă această categorie de studenți, care se îmbracă elegant și cu bun-simț, este destul de rar intalnită pe culoarele Universității noastre. Snobismul inoculat în mințile celor din generația mea, este afișat adeseori cu ostentație și prin îmbrăcămintea lor. Aș putea spune că prostia și incultura sunt direct proporționale cu extravaganța din vestimentație. Dacă pe vremuri era de actualitate proverbul ’’Cum e turcul, și pistolul’’, astăzi am putea parafraza și spune ’’Cum e haina, și studentul.’’
Pornind de la grupul de colege care vin la Universitate mai mult nu pentru a învăța, ci pentru a face parada modei și a epata, dacă căutam notele lor din catalog, se confirmă că nu studiul este preocuparea lor de căpătâi  în acest lăcaș de învățământ. Și pentru a dovedi  că ele cu adevărat nu sunt decât niște gâsculițe, le vezi tot în cârduri pe coridoarele Universitatii, precum sunt și gâștele din ograda țăranului moldovean.  Dar dacă, mai celebrele surate din antichitate ale domesticelor păsări, cel puțin au salvat Capitoliul prin gălăgie, corespondentele  lor umane din Universitatea noastră, nu reușesc altceva decât să accentueze poluarea fonică de pe culoare.  Glasul lor ar fi acoperit până și zgomotul făcut de străbunele gâște romane. Singurul lucru de remarcat la aceste colege, ar putea fi costul deosebit de ridicat al vestimentației, dacă aceasta nu s-ar dovedi lipsită de bun gust. Încercarea lor de a imita vedetele showbizului, nu este întotdeauna încununată de succes, ele fiind doar niște palide și nereușite copii a celora văzute pe ecran. Sunt și fete îmbrăcate în haine scumpe, dar cu bun-simț, înțolite cu gust și la modă.  Vajnicii noștri colegi, împopoțonați ca niște cocoșei, cu mintea așișjderea acestora, dau însă târcoale primei categorii de fete, confirmând că cine se aseamăna, se adună.
Marea majoritate a studentelor noastre, și din această categorie îmi place să cred ca fac parte și eu, se îmbracă cu decență, fară a neglija însă moda, o vestimentație dichisită, curată, haine mereu noi, variate și îngrijite.
E plăcut să fii băiat la Universitatea noastră, si probabil, la toate universitățile. Poți admira minijupele colegelor, picioare  și talii sexy, pantaloni și fuste strânse pe fund, bluze decoltate, care le pun în valoare sânii. În contrapondere, pentru a nu rămâne mai prejos, băieții îmbracă pantaloni care îi avantajează, adică le scot în evidență pungile, celora care au cu ce se lăuda. Fie îmbrăcate snob, fie modern, fie modest, toate fetele din Universitate vor să-și etaleze farmecele, spre deliciul colegilor. Din punt de vedere coloristic, dacă am realiza un tot unitar al toaletelor feminine, am obține un adevărat papagal viu colorat. Toate culorile, toate nuanțele, le regăsim pe culoarele Universității, pe trupurile studentelor. De la cele mai reușite îmbinări de culori, până la alte combinații coloristice frizând ridicolul.
În ceea ce mă privește, m-am străduit să mă îmbrac decent, cu gust și bun-simț, modern dar nu deplasat, în culori plăcute pentru cei din jur. Mărturisesc că în privința culorilor alese, o am drept model pe doamna profesoară Aurelia Codreanu. Îmi place în mod deosebit verdele dânsei, care îmi sugerează renașterea naturii în primăvară, trezirea la viață, viața în sine, speranță.
Dacă toaletele colegelor diferă de la categorie socială, la categorie socială, pornind de la cele mai elegante, ajungându-se în unele cazuri la o îmbrăcăminte modestă, diferența este și mai pregnantă în cazul parfumurilor, sprayurilor și cosmeticelor folosite. Evident că prostul gust își face și aici de multe ori simțită prezența, mai ales în cazul vopselelor, fardurilor și rujurilor. Întâlnim unele fete care parcă și-au turnat în cap și pe față cerneluri colorate. Altele, din contră, sunt machiate cu discreție și bun-simț. Întâlnim și colege care, din diferite motive, neglijează cosmetizarea feței lor.
Putem spune deci, că pe coridoarele Universității noastre, întâlnim zilnic o adevărată paradă a modei, cu exponate pentru toate buzunarele și gusturile,  care pot fi mai mult sau mai puțin decente. De la o adevărată, așa-zisă aroganță a toaletelor și a cosmeticelor folosite, până la decență și bun-simț, uneori chiar până la o modestie totală. Asta după ideea că de la ridicol până la sublim, nu este decât un pas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu