luni, 1 octombrie 2012

Interviu cu un scriitor semicentenar



   Zilele trecute mi-a căzut în mână un interviu luat de către jurnalista  Valentina Tăzlăuanu, luat cunoscutului poet, scriitor, publicist Vasile Gârneț, director al revistei "Contrafort", cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, a distinsului director. Interviul a apărut în februarie 2008, în publicația "Sud-est cultural".
      Autoarea interviului abordează diferite aspecte din activitatea profesională a celui intervievat, interesandu-se ce trăiri  are cu ocazia împlinirii acestei jumătăți  de veac, de simțămintele acestuia vis-a-vis de cum i s-a parut a fi mai realizat, ca poet, ca scriitor, ca publicist, sau ca director de revistă. Întrebările au fost echilibrate, iar raspunsurile de mult bun simț.
    În legătură cu propria sa aniversare, Vasile Gârneț face divagații filozofice despre tinerețea sufletului său, apoi pomenește despre nesecata-i putere de muncă, despre energiile de care este cuprins. Evenimentul în sine, nu îl privește ca pe o sărbătorire a propriei sale persoane, ci ca un pretext de noi începuturi. Vasile Gainat ne apare ca un luptător neobosit, neînfricat, plin de putere de muncă.
     Întrebat daca ego-ul scriitorului este o fortăreață enexpugnabilă, Gârneț răspunde că ''Egoul scriitorului este o rană dezgolită mereu...  o tendintă irepresabilă spre libertate''. Ne vorbește apoi, despre criza mare de minţi luminate, de oameni de caracter şi de profesionişti adevăraţi în toate domeniile.
    Referinduse la calitățile, dar și la lipsurile celei mai tinere generații de scriitori, Vasile Gârneț spune că  apreciază dezinvoltura, tupeul, dezinhibarea, curajul şi revolta lor, dar ii displace propensiunea lor pentru spectacol – uşurinţa cu care se dau în spectacol – şi slaba cunoaştere, la unii dintre ei, a limbii române, limba în care scriu.
     Întrebările la care a răspuns, sunt un prilej, pentru Vasile Gârneț  de a reitera propriile concepții despre filozofia vieții, despre slăvirea muncii, despre punerea energiilor în slujba omului. Interviul realizat de catre  Valentina Tăzlăuanu  cu omul de litere Vasile Gârneț, îmbracă formele unei șuete amicale, jurnalista conducând discuția de parcă am asista la dialogul dintre doi vechi prieteni. Sentimentul principal care răzbătea din întrebari era cel de stimă față  de cariera unui profesionist care nu și-a mintit niciodată menirea.
    Analizând acest interviu, din vorbele celui sărbătorit, eu, personal, îl văd pe Vasile Gârneț, ca ca pe un mentor printre tinerii scriitori, o persoană echilibrată, un profesionist desăvârșit, pragmatic, dar și vizionar, fără îndoială un exemplu demn de urmat pentru cei care vor să-i calce pe urme. 

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu